Počasí dnes31 °C, zítra33 °C
Úterý 13. srpna 2024  |  Svátek má Alena
Bez reklam

Stavební povolení pro důležitý úsek D35 u Mohelnice už je pravomocné, práce mají začít v roce 2026

Stát pokračuje prostřednictvím Ředitelství silnic a dálnic a ministerstva dopravy v přípravě mimořádně rozsáhlého projektu dostavby dálnice D35. Poslední chybějící úsek v regionu, který povede od Mohelnice ke Starému Městu poblíž Moravské Třebové, už má platné stavební povolení. V pokročilé fázi je také výkup pozemků. Klíčovým aspektem je v současnosti hledání soukromého investora, který ve spolupráci s veřejným sektorem zajistí financování dvou částí autostrády v předpokládané hodnotě okolo 35 miliard korun.

O půl roku dřív. Kolony na obchvatu Olomouce zmizí již na konci listopadu příštího roku

Silničáři přišli o víkendu s výbornou zprávou pro motoristy. Poslední část západního obchvatu Olomouce mezi Křelovem a Slavonínem bude hotová o půl roku dřív, tím pádem zmizí otravné kolony u hypermarketu Globus. Obchvat bude hotový na konci...

Dopravní a energetický stavební úřad vydal na začátku července stavební povolení pro záměr D35 Staré Město – Mohelnice. Nyní uplynuly určené lhůty pro podávání případných námitek, a důležité rozhodnutí je tak platné. „Stavební povolení na stavbu ‚D35 Staré Město – Mohelnice‘ nabylo právní moci. Na všechny úseky D35 mezi Ostrovem a Mohelnicí jsou tak stavební povolení v právní moci,“ upozornil na sociální síti X generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Ten zároveň doplnil, že pro úsek vedoucí od Mohelnice probíhá majetkoprávní příprava, státní organizaci se podařilo vypořádat 91 procent potřebných pozemků. Na začátku srpna vyhlásilo Ministerstvo dopravy ČR výběrové zřízení na koncesionáře či dodavatele, úseky Staré Město – Mohelnice a Opatovec – Staré Město plánuje stát stavět současně formou takzvaného PPP projektu, s termínem zahájení výstavby v roce 2026.

O účast ve výběrovém řízení na dostavbu dálnice D35 formou PPP ministerstvo očekává značný zájem. V polovině června se diskuzního a informačního setkání zúčastnilo přes 200 zástupců investorů, stavebních firem, financujících institucí a různých poradců, aby se seznámili s jeho klíčovými parametry.

„Paralelní spojnici Čech a Moravy v podobě D35 chceme dokončit do roku 2029 a právě dva poslední úseky v délce 35 kilometrů mohou být dalším projektem financovaným a realizovaným ve spolupráci veřejného a soukromého sektoru," uvedl na webu ministerstva dopravy šéf resortu dopravy Martin Kupka (ODS).

Zástupci ministerstva doplňují, že dálnice D35 je komunikací nadnárodního významu, její celková délka po dokončení přesáhne 200 kilometrů. „Uleví nejen obcím, přes které vede současná silnice I/35, ale také přetížené D1. V letošním roce se D35 stane nejrozestavěnější dálnicí v České republice. Konkrétně se do konce roku postupně zahájí šest úseků v délce 35,7 kilometrů. Dohromady tak bude najednou ve výstavbě 64 kilometrů dálnice,“ doplnil mluvčí ministerstva František Jemelka s tím, že v dalších letech je v plánu zahájení a dokončení staveb zbývajících více než 52 kilometrů, mezi které se řadí právě například úseky za Mohelnicí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytlo Ředitelství silnic a dálnic

Štítky Doprava, stavba, dálnice, D35, Staré Město, Mohelnice, Opatovec, pozemky, poradce, stavební povolení, PPP, investice, ŘSD, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavební povolení pro důležitý úsek D35 u Mohelnice už je pravomocné, práce mají začít v roce 2026  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.