Počasí dnes29 °C, zítra29 °C
Neděle 11. srpna 2024  |  Svátek má Zuzana
Bez reklam

O půl roku dřív. Kolony na obchvatu Olomouce zmizí již na konci listopadu příštího roku

Silničáři přišli o víkendu s výbornou zprávou pro motoristy. Poslední část západního obchvatu Olomouce mezi Křelovem a Slavonínem bude hotová o půl roku dřív, tím pádem zmizí otravné kolony u hypermarketu Globus. Obchvat bude hotový na konci listopadu roku 2025, původně se počítalo s termínem na jaře roku 2026.

Před stavbou dálnice u Olomouce odkryli archeologové unikátní pohřebiště, návrší bylo kultovním místem

Návrší poblíž křelovského fortu XVII bylo dávno před existencí pevnosti významným místem pravěkých a raně středověkých kultur. O dějinách místa, ze kterého je nyní otevřený výhled na pár kilometrů vzdálené město Olomouc, zjišťují pozoruhodné...

"ŘSD uzavřelo dodatek se zhotovitelem stavby D35 3508.2 Křelov - Slavonín, 2. etapa, jehož předmětem je zkrácení doby výstavby 3,3 kilometru dlouhého úseku D35 na obchvatu Olomouce o 158 dnů. Nový termín zprovoznění stavby je stanoven na 20. listopadu 2025, to znamená za 15 měsíců," oznámil na sociálních sítích ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR Radek Mátl.

Po dokončení posledního úseku obchvatu Olomouce vznikne nepřerušený dálniční tah D35 mezi Mohelnicí na Šumpersku a Lipníkem nad Bečvou na Přerovsku. Cena je 838 milionů korun.

Význam poměrně krátkého úseku spočívá v odstranění dlouhodobého provizoria v podobě kruhového objezdu na okraji Olomouce u hypermarketu Globus. Kapacitně nevyhovující místo vytváří časté kolony zejména nákladních automobilů, které směřují od Brna či Ostravy dále na Mohelnici a další úseky D35 či I/35 do Čech. Denně tudy projede téměř 20 tisíc aut. 

O poslední části obchvatu Olomouce se mluví již roky. Stavbu dlouho komplikovaly spory o trasu poblíž Křelova. Kvůli změně zákona bylo nutné v roce 2018 zopakovat složitý proces posuzování vlivu stavby na životní prostředí EIA, což přípravy zásadně zdrželo.

Ohodnoť článek

Foto poskytlo Ředitelství silnic a dálnic ČR

Štítky D35, Olomouc, kolony, stavba, obchvat, Křelov, Ředitelství silnic a dálnic, dálnice, Radek Mátl, Slavonín, Globus, Mohelnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O půl roku dřív. Kolony na obchvatu Olomouce zmizí již na konci listopadu příštího roku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.