Počasí dnes29 °C, zítra30 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

ŘSD odložilo půlmiliardovou opravu dálnice u Olomouce, práce by zasáhly až do zimního období

Nejrozsáhlejší rekonstrukce silnice v Olomouckém kraji plánovaná na letošní rok se odkládá až na příští stavební sezonu. Oprava za přibližně půl miliardy korun zaměřená na opravu více než 12 kilometrů dálnice D35 ve směru z Olomouce na Litovel je ve fázi posuzování nabídek stavebních firem. Komplexní úprava by při podzimním zahájení zasahovala až do zimních měsíců.

Investice s označením D35 Litovel – Křelov LP měla letos navázat na loni realizovanou opravu, při které ŘSD nechávalo obnovit opačný směr od Litovle na Olomouc. Rozsah prací měl být ale širší, předpokládaná hodnota zakázky se tak pohybovala na úrovni 512 milionů korun bez DPH. Loni se na opravě za přibližně třetinovou částku pracovalo od července do konce listopadu, v letošním roce se rekonstrukce ještě nerozběhla a ŘSD již potvrdilo, že tuto akci odkládá.

„Vyhodnocení nabídek zhotovitelů včetně podpisu smluv by vyšlo na pozdní období roku a před zimou či zimní údržbou není žádoucí začínat rozsáhlou rekonstrukci dálnice D35. Předpokládáme zahájení prací na jaře,“ objasnil důvod změny termínu mluvčí olomouckého pracoviště Ředitelství silnic a dálnic Miroslav Mazal.

O půl roku dřív. Kolony na obchvatu Olomouce zmizí již na konci listopadu příštího roku

Silničáři přišli o víkendu s výbornou zprávou pro motoristy. Poslední část západního obchvatu Olomouce mezi Křelovem a Slavonínem bude hotová o půl roku dřív, tím pádem zmizí otravné kolony u hypermarketu Globus. Obchvat bude hotový na konci...

Řidiči při loňské opravě pravé poloviny dálnice projížděli v režimu jednoho pruhu pro každý směr po volné části dálničního profilu, podle etap byly uzavřené některé sjezdy a nájezdy. Obdobná bude zřejmě situace i při připravované rekonstrukci levého pásu. Mluvčí Mazal již dříve přiblížil, že celková plocha opravované vozovky přesahuje hodnotu 112 tisíc metrů čtverečních. „Zhotovitele čeká celková oprava vozovkových vrstev včetně středových pásů a okolí dálnice. Dojde například na frézování a recyklaci za studena na místě před pokládkou nových asfaltů,“ zmínil Mazal.

Přesná cena zakázky bude jasná až po skončení výběrového řízení, při kterém mohou náklady na rekonstrukci ještě klesnout. „Aktuálně hodnotící komise posuzuje nabídky účastníků,“ doplnil mluvčí ŘSD.

Kromě chystané rekonstrukce dojde v roce 2025 také k dokončení výstavby nového tříkilometrového úseku Křelov – Slavonín. Ten se napojí do stávající komunikace poblíž Břuchotína, uvedením do provozu dojde ke zvýšení bezpečnosti a plynulosti provozu, skončit by měly dlouhé kolony u kruhového objezdu poblíž hypermarketu Globus. Tímto místem už tranzitní doprava od Ostravy či Brna směrem na Hradec Králové nebude muset projíždět. ŘSD oznámilo před nedávnem uzavření dodatku smlouvy se zhotovitelskými firmami, se kterými se dohodlo na urychlení výstavby o 158 dnů. Nový termín zprovoznění tak připadá na konec listopadu příštího roku.

Ohodnoť článek

Foto poskytlo Ředitelství silnic a dálnic

Štítky Doprava, dálnice, d35, investice, stavba, Olomouc, Litovel, rekonstrukce, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘSD odložilo půlmiliardovou opravu dálnice u Olomouce, práce by zasáhly až do zimního období  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.