Počasí dnes30 °C, zítra24 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Zvířata u Dolního Újezdu mohou bezpečně přecházet dálnici už 25 let. Stojí tam první ekodukt u nás

Frekventované silnice a dálnice představují komplikace pro volně žijící zvířata. Už 25 let proto po Česku vznikají takzvané ekodukty. Ty zvířatům poskytují možnost bezpečného pohybu. První takový přírodní most u nás vznikl v roce 1999 přes dálnici D35 mezi Velkým Újezdem a Lipníkem nad Bečvou na Přerovsku.

Kvůli velké hustotě silnic v naší krajině dochází kromě usmrcování zvířat také k omezení jejich pohybu. „To může nepříznivě ovlivnit mnoho druhů živočichů, protože vznikají izolované populace, které spolu nemají žádný kontakt a dochází tak k omezení toku genů,“ vysvětlil v tiskové zprávě Martin Strnad z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Takto izolované druhy jsou zranitelnější a může dojít k jejich lokálnímu vyhynutí.

Neprostupnou krajinou trpí hlavně velcí savci, negativní vliv má ale i na obojživelníky, plazy a některé druhý ptáků. Právě pro ně vznikají ekodukty, po kterých mohou zvířata dálnice nebo čtyřpruhové silnice bezpečně přejít. V České republice jich je dnes celkově 37, přičemž stejnou funkci plní také dálniční tunely mimo zastavěná území obcí.

Agentura ochrany přírody a krajiny vydala ve spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic metodiku Doprava a ochrana fauny v ČR. Ta danou problematiku popisuje a nabízí řešení, jak co nejvíce snížit dopad rozvíjející se dopravní infrastruktury na volně žijící zvířata. Agentura také se společnostmi HBH Projekt a Centrem dopravního výzkumu spolupracuje na projektu TRIPASS. Ten má současné ekodukty monitorovat a hodnotit jejich účinnost.

„Díky monitoringu fotopastmi v rámci projektu TRIPASS se v letošním červenci podařilo zachytit na jednom z monitorovaných ekoduktů vlka. To je vůbec první oficiální záznam velké šelmy na tomto typu migračního objektu v České republice. Vlk byl zachycen na jednom z nejmladších ekoduktů u nás, který byl postaven u Bílého Kostela nad Nisou teprve v loňském roce,“ uvedl Ivo Dostál z Centra dopravního výzkumu. Právě tento ekodukt byl vybudován nad silnicí, kde ke srážkám aut se zvířaty docházelo často.

„Z monitoringu víme, že ekodukty pravidelně využívají místní druhy živočichů jako je srnec, liška, kuna nebo jezevec, kteří mají průchod přes dálnici ve svém domovském teritoriu. Velcí savci a tedy i šelmy je používají zejména při své migraci na delší vzdálenost, při které hledají svého partnera nebo nové místo k usazení,“ doplnil Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Prostupnost krajiny pro volně žijící druhy zvířat se stává jedním z důležitých témat ochrany přírody. Je jí také věnována mezinárodní konference IENE2024, která začne už zítra v Praze.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto poskytla Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

Štítky ekodukt, dálnice, D35, Dolní Újezd, Velký Újezd, Lipník nad Bečvou, zvířata, ekologie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvířata u Dolního Újezdu mohou bezpečně přecházet dálnici už 25 let. Stojí tam první ekodukt u nás  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.