Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pátek 4. října 2024  |  Svátek má František
Bez reklam

VIDEO: Část cyklostezky Bečva zmizela, smetla ji velká voda. Obnovy se dočká nejdříve za dva roky

Část velmi oblíbené cyklostezky Bečva zmizela. Jeden z úseků na páteřní moravské stezce mezi Grymovem a Osekem nad Bečvou na Přerovsku už dlouho podemílala voda, nedávné povodně zkázu dokončily. Obnovy se zničený úsek dočká nejdříve za dva roky.

Cyklostezku Bečva v okolí stejnojmenné řeky každoročně využívají desítky tisíc milovníků kol a turistů, patří k páteřním trasám, napojuje se Moravskou stezku a nadšence zavede až do Beskyd. Jeden z úseků mezi Grymovem a Osekem nad Bečvou na Přerovsku již delší dobu podemílal divoký proud. Nedávné povodně zkázu dokončily.   

"Během letošních povodní došlo k definitivnímu podemletí tělesa cyklostezky Bečva v katastrální území obce Sušice. Situaci již několik let sledujeme a máme doporučené objízdné trasy," potvrdila Zuzana Čálková ze spolku Cyklostezka Bečva.

Úsek cyklostezky okolo jednoho z meandrů byl uzavřený již delší dobu, kromě spolku hledali v minulosti řešení obce v okolí, Olomoucký kraj, Povodí Moravy, báňský úřad a majitelé pozemků. "V budoucnu dojde k přeložení trasy. V letošním roce se dokončují pozemkové úpravy, které počítají s posunutím trasy cyklostezky mimo problémový úsek. V roce 2025 by měla být z financí Olomouckého kraje zhotovena dokumentace s povolením stavby," popsala plán obnovy Čálková.

Pokud Olomoucký kraj v roce 2026 uvolní peníze, mohla by být stavba podle ní už ve stejéom roce provedena. "Bohužel jako zapsaný spolek nemáme možnosti takovýto projekt realizovat bez finančního zaštítění Olomouckým krajem nebo jiným subjektem," dodala Čálková.

Stavba vysněné cyklostezky Romže pokračuje na Stražisko. Kilometrový úsek přijde na sedm milionů

Sen o cyklostezce, která propojí Prostějov a turisticky oblíbené lokality v okolí Konice, se částečně přiblížil. Další úsek cyklostezky Romže bude mít více než kilometr a povede mezi Stražiskem a Ptenským Dvorkem. Přijde na sedm milionů, část budou...

Na trase cyklostezky v okolí Bečvy to však není jediný problematický úsek. "Snažíme se upozorňovat, že takových úseků je více, jeden je i na našem katastru. Povodí však Bečvu vede jako neupravený vodní tok a z pohledu vodního zákona musí vlastníci strpět projevy tohoto vodního toku. Agentuře ochrany přírody a krajiny to také pasuje, že Bečva má volný, meandrující průběh," vysvětlil starosta Oseka nad Bečvou Jiří Urban.

V minulosti tam distributor energie řešil například sloup vysokého napětí. "Stihlo se to za pět minut dvanáct, protože dnes už by ten sloup byl podemletý. Takže zájmů je tam více, ale není kdo by se toho ujal a vyřešil to nějak komplexně," povzdechl si starosta.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytli Jan Šafařík, spolek Cyklostezka Bečva

Štítky Bečva, cyklostezka, povodeň, devastace, voda, proud, Olomoucký kraj, Osek nad Bečvou, okres Přerov, Moravská stezka, Beskydy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Část cyklostezky Bečva zmizela, smetla ji velká voda. Obnovy se dočká nejdříve za dva roky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.