Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 12. září 2024  |  Svátek má Marie
Bez reklam

Stavba vysněné cyklostezky Romže pokračuje na Stražisko. Kilometrový úsek přijde na sedm milionů

Sen o cyklostezce, která propojí Prostějov a turisticky oblíbené lokality v okolí Konice, se částečně přiblížil. Další úsek cyklostezky Romže bude mít více než kilometr a povede mezi Stražiskem a Ptenským Dvorkem. Přijde na sedm milionů, část budou dotace.

Cyklostezka mezi Prostějov a Konicí na Prostějovsku je zatím nesplněným snem už druhé generace cyklistů. Předešlé pokusy postavit trasu jako jeden celek skončily v minulosti policejním vyšetřováním, obce a města proto toužebně očekávanou cyklostezku začaly stavět samy a po částech.

Posledních úsekem cyklostezky Romže je tři metry široká trasa o délce 1162 metrů mezi obcemi Stražisko a Ptenský Dvorek. "Jde o úsek J. Převážná část je trasována v zalesněném úbočí svahu v trase stávající lesní cesty. Poslední část úseku je vedena podél okraje lesa a louky pod lesem," popsal náměstek primátora Prostějova pro investice Jiří Rozehnal (ANO).

Na stavbu nyní radní města uvolnili další tři miliony korun. Podle projektu měla být investice původně ve výši 12 milionů korun, ve výběrovým řízení cena včetně stavebního a technického dozoru klesla na sedm milionů. V rozpočtu Prostějova jsou pro letošek na tuto akci čtyři miliony, radní města proto nyní rozhodli o uvolnění dalších třech milionů. 

V Litovli začala dlouho očekávaná stavba důležité cyklostezky na průtahu městem. Zvýší bezpečnost

V Litovli na Olomoucku dnes začala dlouho očekávaná stavba důležité cyklostezky na průtahu městem. Po trase z Olomouce směrem na Uničov denně projede až deset tisíc aut, stezka by měla zásadně zvýšit bezpečnost. Přijde na téměř třicet milionů korun.

"Na akci již bylo vydáno Rozhodnutí o poskytnutí dotace z IROP. Dotace bude poskytnuta po realizaci podle skutečných uznatelných nákladů," připomněl náměstek Rozehnal.

Zatímco cyklisté jásají, turisté mají pochybnosti. "Místo krásné lesní cesty budeme mít mezi Ptenským Dvorkem a Stražiskem cyklostezku. Je mi z toho opravdu smutno, když poslední hezké úseky krajiny a přírody zmizí pod nánosem podle všeho asfaltu. Zde naprosto zbytečně. Mohu jen doufat, že povrch bude mlatový nebo jiný přírodě blízký. Bohužel předpokládám, že to dopadne jak mezi Cavalem a Mostkovicemi. Hloučela zničená asfaltem," povzdechla si na sociálních sítích například Věra Popelková.

Podle ní v těchto místech cyklostezka určitě mohla vést i jinou trasou. "Tam, kde přirozeně zasakovala voda a drželo se určité mikroklima, bude zpevněný mrtvý povrch," obává se.

Ohodnoť článek

Foto poskytl pixabay.com

Štítky cyklostezka, stavba, úsek, investice, asfalt, příroda, voda, Romže, Stražisko, Prostějov, Olomouc, Ptenský Dvorek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba vysněné cyklostezky Romže pokračuje do Stražiska. Kilometrový úsek přijde na sedm milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.