Počasí dnes16 °C, zítra15 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Zdemolovaný radar zmizel, řidiči za Přerovem hned zrychlili i bourali. Náhradu měřiče řešíme, zní z města

Neznámým vandalem poničený rychlostní radar z okrajové části Přerova prochází odborným posouzením, krátce po odstranění represivně-preventivního zařízení se na již nekontrolovaném úseku stala dopravní nehoda. Náměstek přerovského primátora nabádá k opatrnosti a dodržování předpisů.

Na začátku tohoto týdne informoval pracovník přerovského magistrátu policii o tom, že došlo k poškození měřícího zařízení na křižovatce ulic Hulínská a Nivky v katastru místní části Přerova-Lověšic.

„Po ohledání se zjistilo, že byla poškozena nejen sestavná skříň, ale i digitální kamera. Jakým způsobem byl radar poškozen, je v současné době v šetření, jednou z verzí je i možné použití střelné zbraně neznámým pachatelem,“ sdělila policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Přerovský magistrát pořídil sestavu tří stanovišť pro měření rychlosti v roce 2018. Podle mluvčí radnice Lenky Chalupové je nyní zařízení na ohledání na policii, po navrácení by zřejmě v příštím týdnu mělo směřovat k výrobci. „Ten stanoví, jestli je přístroj opravitelný nebo ne – po prvním ohledání to ale vypadá, že opravitelný nebude,“ poznamenala mluvčí.

Rozvoj kontrolní radarové sítě dusí v Olomouci administrativa. Úředníci řeší přívaly přestupků

Pro zklidnění provozu na silnicích v Olomouci slouží také čtyři stacionární radary, od úvodu letošního roku postupně začaly fungovat ve Chválkovicích, Chomoutově, Holici a v Neředíně. Za tři čtvrtě roku eviduje město takřka 16 tisíc přestupků, které...

Město i tak počítá s navrácením kontroly na vytížený úsek silnice I/55, do které ústí vedlejší komunikace právě z Lověšic a sousední průmyslovo-logistické zóny.

„Náhradu radaru řešíme. Chci ale upozornit, že už došlo na tomto místě hned ve středu k nehodě dvou osobních aut. Působí nám to problémy, z místní části Lověšice je špatný výjezd pro autobusy, které nabírají zpoždění. Lidé se brzy dozvěděli, že někdo radar poškodil a tímto úsekem zase jezdí rychle. Je to nebezpečné, situací se zabýváme,“ uvedl náměstek přerovského primátora pro oblast dopravy Tomáš Navrátil (ANO).

Podle mluvčí Policie ČR je případ stále v prověřování a zatím ještě není potvrzeno, zda k poškození techniky došlo s využitím střelné zbraně.

Ze speciálních skříní v Přerově kontroloval rychlost radarový blok Ramer 10T, přístroj pořídilo město před šesti lety ve výběrovém řízení společně s instalací tří stanovišť a potřebného softwaru za 2,3 milionu korun. Konkrétní výše škody se bude zřejmě ještě upřesňovat, předběžně se při prvotním posouzení pohybovala na úrovni 1,7 milionu korun. Co vše bude muset město dokoupit a za jaké ceny, není zatím jasné. V roce 2023 město koupilo ještě další měřič Ramer.

Měl by Přerov opět měřit rychlost na silnici I/55 u Lověšic?

Celkem hlasovalo35 čtenářů

Přerov usiloval v minulosti o bezpečnější úpravu křižovatky na silnici I/55 u Lověšic, příslušné orgány ale záměr změny neschválily. Podle náměstka Navrátila by ale mělo dojít k poklesu dopravní intenzity po dokončení posledního chybějícího úseku dálnice D1, což povede k převedení tranzitní dopravy na dálniční trasu. Automatické měření rychlosti je v současnosti důležitým preventivním opatřením pro zvýšení bezpečnosti, finančními sankcemi nyní na výpadovce na Zlín či Kroměříž město na motoristy působit nemůže. „Od 1. ledna letošního roku do 1. října zde bylo zachyceno 7 188 případů. Reálná rychlost nad 90 kilometrů v hodině byla zaznamenána ve 126 případech. Jeden rekordman měl na tachometru 136 km/h, druhý dokonce 174,“ informovala o letošních výsledcích z nyní zdemolovaného radaru mluvčí Chalupová.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytla Policie České republiky, FB Dopravní situace v Přerově a okolí

Štítky Krimi, poškození cizí věci, střelba, radar, rychlostní radar, rozbitý radar, Přerov, Lověšice, radar Přerov, Policie ČR, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdemolovaný radar zmizel, řidiči za Přerovem hned zrychlili i bourali. Náhradu měřiče řešíme, zní z města  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.