Počasí dnes16 °C, zítra15 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Ústavní soud odmítl stížnost Dětí Země proti D1 u Přerova. Spor o klíčovou stavbu je u konce

Dlouholeté tahanice o stavební povolení na hlavní trasu dálnice D1 mezi Říkovicemi a Přerovem ukončil Ústavní soud odmítnutím stížnosti ze strany ekologického spolku Děti Země. O verdiktu informoval server Zdopravy.cz. Podle mluvčí soudu byla stížnost zjevně neopodstatněná. Stavba probíhá už takřka dva roky, hodnota investice se blíží sedmi miliardám korun. Po dokončení dojde ke zkompletování páteřní dálniční komunikace České republiky.

Server Zdopravy.cz informoval o rozhodnutí Ústavního soudu, který umožňuje další pokračování výstavby. Stížnost byla odmítnuta pro zjevnou neopodstatněnost, sdělila mluvčí Ústavního soudu Kamila Abbasi. Roky právních sporů kvůli stavbě tak podle serveru končí.

Zhruba desetikilometrový úsek mezi Říkovicemi a Přerovem je poslední, který chybí k tomu, aby byl dálniční tah z Prahy přes Brno do Ostravy a k polským hranicím kompletní. Stavba začala před téměř dvěma lety, hotová má být v roce 2026. Dálnice D1 zatím končí na kraji Přerova.

Odolnější silnice pro Jesenicko. ŘSD chystá speciální úpravy pro oblast zničenou povodněmi

Ničivé povodně v polovině září zasáhly také desítky úseků silnic ve správě Ředitelství silnic a dálnic. Do oprav na Jesenicku a v částech Moravskoslezského kraje plánuje státní organizace investovat až dvě miliardy korun. V oblastech postižených...

Děti Země se na Ústavní soud obrátily poté, co v červnu odmítl jejich kasační stížnost Nejvyšší správní soud. Po rozhodnutí Ústavního soudu již Děti Země vyčerpaly možnosti, jak se proti povolení pro hlavní trasu bránit, uvedl server. Děti Země se snaží stavbu dálnice zablokovat sérií žalob, v této řešily soudy platnost takzvané rozptylové studie. Už dříve žalobu odmítly Krajský soud v Ostravě a Nejvyšší správní soud. Ústavní soud označil stížnost spolku za neopodstatněnou.

„Zásah Ústavního soudu je namístě pouze v případě nejzávažnějších pochybení představujících porušení ústavně zaručených základních práv a svobod, zejména kdyby závěry soudů byly hrubě nepřiléhavé a vykazovaly znaky libovůle. To však Ústavní soud v posuzované věci neshledal,“ stojí v usnesení soudce zpravodaje Josefa Fialy, které server Zdopravy.cz zveřejnil.

„Je to pro nás bezesporu úspěch. Už po rozhodnutí Nejvyššího správního soudu jsem věřil, že hlavní trasu dostavíme a ta dálnice bude,“ prohlásil ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) David Fiala. Poukázal nicméně na to, že ŘSD vede spory o další stavební povolení, které se týkají drážních a vodohospodářských objektů, polních cest a místních komunikací, ve kterých zatím neuspělo. „Ale i zde věřím, že naše argumentace v dalším kole sporu uspěje,“ dodal.

Letos v srpnu Nejvyšší správní soud vyhověl kasační stížnosti Dětí Země, která se týkala dvaceti dílčích stavebních objektů v části dálnice D1 v úseku mezi Přerovem a Říkovicemi, například vegetačních úprav a náhradní výsadby. Žalobou proti povolení stavby se tak musí znovu zabývat Krajský soud v Ostravě.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, dálnice, D1, stavba, stavební povolení, soudy, Ministerstvo dopravy, Děti Země, ŘSD, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ústavní soud odmítl stížnost Dětí Země proti D1 u Přerova. Spor o klíčovou stavbu je u konce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.