Počasí dnes16 °C, zítra14 °C
Pondělí 28. října 2024  |  Svátek má Státní svátek
Bez reklam

Podchod Pionýrská v Olomouci září novotou. Místní upozorňují na riskantní jízdy cyklistů

Takřka po čtyřech měsících prací je hotová kompletní rekonstrukce frekventovaného podchodu Pionýrská v Olomouci. Podzemní prostory pod rušnou výpadovkou na Brno či Prostějov stráží i nový kamerový systém. Město zaznamenalo v minulosti i řadu podnětů k cyklistům projíždějícím podchodem, zvažovaná technická opatření pro omezení průjezdu ale podle náměstka primátora nepovolil dopravní inspektorát.

Podchod s označením Pionýrská bezbariérově propojuje bytové zóny sídlišť Nová Ulice a Povel, je také jednou z tras k fakultní nemocnici. Z podchodu ústí také rampy k tramvajovým zastávkám. Kompletní obnova stavby vyšla na takřka 24 milionů korun. „Opravili jsme kompletně betonové povrchy vně i uvnitř podchodu, udělali nové zastřešení, osvětlení, zvukové majáčky, doplněn je kamerový systém. Věřím, že právě nové kamery nám pomohou uchovat zrekonstruovaný podchod v co nejlepším stavu po dlouhou dobu a případné vandaly včas odradí,“ komentoval investiční náměstek olomouckého primátora Miloslav Tichý (ANO).

Důležitá trasa pod silnicí I/46 byla během rekonstrukce podle etap a potřeb stavby krátkodobě uzavřená a chodci museli oklikou, většinu času ale mohli zúženou části podchodu procházet. Ještě i po dokončení díla je část podchodu uzavřená, jedná se o přístupy k tramvajovým zastávkám, které po trati mezi Novou ulicí a centrem města ještě několik týdnů nepojedou. „Vešli jsme se do termínu výluky dopravního podniku. Ta pokračuje, modernizace tramvajové trati je v plném proudu, měla by probíhat patrně do konce roku. Výstupy na zastávky zůstanou tedy ještě uzavřené,“ podotkl náměstek.

Tajemné i poučné. Igor Bareš natočil s Českým rozhlasem Olomouc sérii pověstí z rodného kraje

Dvojitou pouť napříč regionem nabízí rozhlasový pořad Pověsti z Olomouckého kraje, který vznikl u příležitosti 75. narozenin Českého rozhlasu Olomouc. Ve studiu v centru hanácké metropole se takřka sto různorodých příběhů natáčelo ve dvou sezonách,...

Již před zahájením rekonstrukce upozorňovali místní občané a členové komise městské části Povel na častý průjezd cyklistů a koloběžkářů přes podchod Pionýrská s tím, že obdobná je situace i u sousedního podchodu u zastávky Fakultní nemocnice. KMČ navrhovala, aby došlo k technickému řešení vstupů tak, aby cyklisté museli sesednout z kola či koloběžky a neprojížděli podchodem. „Běžně se takto děje a ohrožují tím chodce – zejména ty, kteří odchází z tramvajových zastávek do podchodu a nemají možnost zahlédnout rychle přibližující se kolo a již několikrát tato situace končila nehodou. Podchodem také hodně chodí děti do nedaleké školy. O to více je potřeba tento problém řešit,“ napsali zástupci přilehlé místní části.

Jaký máte názor na projíždění podchodů na kole či koloběžce?

Celkem hlasovalo183 čtenářů

Radnice se možností úpravy a zabezpečení lokality zabývala. „Společně s komisí městské části nám přišlo nám jako dobrý nápad doplnit zde alespoň nějaké zábrany, technickou překážku, která cyklisty zpomalí, nebo ještě líp donutí z kola sesednout. A když ne to, tak alespoň dopravní značku C14a „Cyklisto, sesedni z kola“. Ani jedno nám však Policie ČR - dopravní inspektorát, jež je ze zákona povinna dbát na bezpečnost a plynulost provozu, nepovolila,“ uvedl na sociálních sítích náměstek Tichý s tím, že negativní stanovisko bylo odůvodněné tím, že již obecně platný zákaz průjezdu podchodem je dostačující.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Miloslav Tichý, Pavel Snášel

Štítky Investice, oprava, rekonstrukce, podchod, podchod Pionýrská, Olomouc, kolo, jízda podchodem, výluka, tramvaje, modernizace trati, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podchod Pionýrská v Olomouci září novotou. Místní upozorňují na riskantní jízdy cyklistů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.