Počasí dnes16 °C, zítra14 °C
Pondělí 28. října 2024  |  Svátek má Státní svátek
Bez reklam

Provoz sdílených kol v Přerově převzala soukromá firma. Dotace se totiž vyčerpaly, zájem byl velký

Provoz sdílených kol v Přerově převzala soukromá firma, zájem byl tak velký, že město muselo kvůli vyčerpání dotací ukončit s dosavadním provozovatelem smlouvu. Na nového provozovatele sdílených kol v roce 2025 již Přerov vypsal veřejnou zakázku.

Podle zástupců radnice měli lidé o půjčování bicyklů takový zájem, že během letoška vyčerpali 3,812 milionu korun, které byly na tuto službu vyčleněny. Ze strany města šlo o peníze za provozování prvních 15 minut služby, které měli lidé zdarma a proplácelo je město. "Proto jsme objem peněz navýšili o 1,4 milionu korun, ani to však nestačilo. Více nám však zákon o veřejných zakázkách neumožňuje, proto jsme museli smlouvu s firmou nextbike ukončit," vysvětlil náměstek primátora Tomáš Navrátil (ANO).

Podle náměstka však lidé o službu v posledních dvou měsících tohoto roku nepřijdou, městu se podařilo domluvit se společností Olympus Medical, která závazek za město převezme. Firma tím chce podpořit tento trend, i její zaměstnanci sdílená kola využívají. Uživatelé přitom podle města rozdíl nepoznají, podmínky zůstanou totožné. "V ulicích Přerova zůstane stejný počet kol. Cyklisté si je budou moci nadále vypůjčit po dobu 15 minut zdarma," doplnil Dan Rambousek ze společnosti nextbike. Za každých dalších 30 minut pak lidé zaplatí 24 korun jako dosud. 

Více bicyklů a elektrokola. Prostějov chystá rozšíření služby sdílených kol

Prostějovská radnice chystá rozšíření oblíbené služby takzvaného bikesharingu, tedy sdílení jízdních kol. Na rok 2025 a 2026 bude město hledat po konci současné smlouvy nového provozovatele, který zajistí dostupnost bicyklů v ulicích, a to ve větším...

Společnost nextbike sdílená kola ve městě v pilotním projektu provozovala od loňského července. Nového provozovatele této služby bude přerovská radnice hledat prostřednictvím veřejné zakázky, měsíční provoz by město mělo vyjít na čtvrt milionu bez DPH. I nadále by prvních 15 minut mělo hradit město. Provozovatel by měl zajišťovat tuto službu od března roku 2025 do prosince roku 2027, v plánu je vouměsíční zimní přestávka.

"V našich požadavcích je nejméně 160 kol na 60 stanovištích a součástí zakázky je rovněž provozování aplikace, podporující provoz systému," uvedl již dříve náměstek primátora Navrátil.

Od začátku provozu bylo podle údajů města na začátku října 330 622 výpůjček, z toho 212 554 v letošním roce. V systému je 11 522 registrovaných uživatelů. Sdílená kola mají k dispozici lidé nejen v Přerově, ale i v jeho místních částech, město letos přidalo další stanoviště i nové stojany.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytlo město Přerov

Štítky sdílení, kolo, zájem, Přerov, soukromá společnost, dotace, radnice, veřejná zakázka, Tomáš Navrátil, ANO 2011, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provoz sdílených kol v Přerově převzala soukromá firma. Dotace se totiž vyčerpaly, zájem byl velký  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.