Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

V neděli začne platit nový vlakový jízdní řád. Jaké přinese změny v dopravě po Olomouckém kraji?

V neděli 10. prosince začne platit nový jízdní řád pro rok 2018. V Olomouckém kraji zůstává rozsah regionální dopravy na srovnatelné úrovni s letošním jízdním řádem. Na některých tratích dochází pouze k drobným úpravám. Nový jízdní řád bude platit do soboty 8. prosince 2018.

Regionální vlaky v Olomouckém kraji ujedou v roce 2018 více jak 6,039 mil. vlakových kilometrů. Rozsah dopravy je podobný jako v jízdním řádu pro rok 2017. České dráhy i v nadcházejícím roce zajistí vlakovou dopravu na trati Šumperk – Kouty nad Desnou / Petrov nad Desnou – Sobotín, která je ve vlastnictví Svazku obcí Údolí Desné. Národní dopravce vypraví v rámci Olomouckého kraje v pracovní dny průměrně 595 osobních a spěšných vlaků, v sobotu 459 a v neděli 456.

Nejvýznamnější změny v regionální dopravě v Olomouckém kraji

Rychleji ze Zábřehu na Moravě do Jeseníku

  • Po provedené modernizaci tratě dochází ke zkrácení cestovní doby mezi Zábřehem na Moravě a Jeseníkem přibližně o 10 minut. Nově spěšné vlaky tuto trasu urazí za necelou hodinu a půl.

Změny v regionální dopravě na jednotlivých tratích Olomouckého kraje (na tratích, které nejsou v přehledu zmiňovány, nedochází k podstatnějším změnám)

Trať 270 Přerov – Hranice na Moravě – Bohumín

  • V souvislosti s plánovanými stavebními pracemi v obvodu uzlu Přerov v roce 2018 nepojede na žádost Olomouckého kraje spěšný vlak s odjezdem z Olomouce v 15:20 a v opačném směru s příjezdem do Olomouce v 15:30 v období od 29. června do 12. listopadu 2018.

Trať 292 Šumperk – Jeseník – Mikulovice

  • Po provedené modernizaci tratě dochází ke zkrácení cestovní doby mezi Zábřehem na Moravě a Jeseníkem přibližně o 10 minut. Nově spěšné vlaky tuto trasu urazí za necelou hodinu a půl.
  • I v roce 2018 očekáváme další stavební práce provozovatele železniční infrastruktury SŽDC, a to v úseku Ostružná – Lipová Lázně. Z tohoto důvodu vyjedou v roce 2018 víkendové, turisticky oblíbené spoje z Jeseníku v 10:01 a z Ostružné v 10:46 až od 11. srpna 2018.

Trať 295 Lipová Lázně – Javorník ve Slezsku

  • Z důvodu plánované opravy tunelu nepojedou v termínu od 3. dubna do 7. května 2018 na žádost Olomouckého kraje osobní vlaky s odjezdem z Lipové Lázní ve 14:04, 16:04 a 18:04 a vlaky v opačném směru s odjezdem z Javorníka ve Slezsku v 15:02, 17:02 a 20:02.

Obnova vozového parku v Olomouckém kraji

Na trati z Nezamyslic do Olomouce a Šumperka (Koutů nad Desnou) jezdí tři jednotky RegioPanter, které zajišťují cca 43 % všech spojů páteřní linky Nezamyslice – Olomouc – Šumperk.

Dále je na regionálních tratích nasazeno celkem sedm třívozových jednotek Regionova a čtyři dvouvozové. Využití jednotek Regionova na jednotlivých tratích:

  • Olomouc – Drahanovice: dvouvozové jednotky, 100 % spojů
  • Šumperk – Uničov: třívozová jednotka, 30 % spojů
  • Olomouc – Uničov: třívozové jednotky, 30 % spojů
  • Olomouc – Hrubá Voda – Moravský Beroun: třívozové jednotky, 95 % spojů
  • Zábřeh na Moravě – Šumperk: třívozová jednotka, 40 % spojů
  • Šumperk – Hanušovice – Jeseník: třívozová jednotka, 30 % spojů
  • Prostějov – Dzbel: dvouvozové jednotky, 100% spojů

Změny v dálkové dopravě na území Olomouckého kraje

SuperCity Pendolino

  • Pro všechny spoje oběma směry bude nově zavedena zastávka Praha-Libeň, cestovní čas mezi Prahou hl.n. a Ostravou-Svinovem se přesto nezmění a zůstane 2 hod. 53 min.
  • Přímý odpolední spoj Ostrava – Cheb pojede přibližně o 2 hodiny později, Ostrava hl.n. (15:17) – Olomouc hl.n. (16:13) – Praha hl.n. (18:33) – Cheb (21:17).

Ex1 Praha – Pardubice – Olomouc – Ostrava – Bohumín   

  • Většina spojů linky Ex1 bude v obou směrech nově zastavovat v zastávce Ústí nad Orlicí město a doplní stávající spoje linek R18 a R19 Praha – Luhačovice / Brno, které obsluhují stanici Ústí nad Orlicí v základním hodinovém intervalu.

R13 Brno – Břeclav – Otrokovice – Olomouc

  • Dochází k výraznému zrychlení linky v úseku Hodonín – Brno a zpět, nově bude trvat cesta z Hodonína do Brna jen 56 minut (úspora 10 minut) a v opačném směru 57 minut (úspora 7 minut). Z důvodu zachování přípojů v úseku Hodonín – Olomouc budou prodlouženy pobyty ve stanici Hodonín na 10, resp. 14 minut.

R18 „Slovácký expres“ Praha – Olomouc – Přerov – Uherské Hradiště – Luhačovice / Veselí nad Moravou / Zlín

  • Jeden pár vlaků bude prodloužen o úsek Olomouc – Praha. Půjde o rychlík Rx 887 s odjezdem z Prahy hl.n. v 8:58 s příjezdem do Olomouce v 11:30 a do Luhačovic ve 13:18. Vlak pojede v pracovní dny a v sobotu. V opačném směru bude prodloužen do Prahy vlak Rx 890 Luhačovice (8:31) – Olomouc (10:29 / 10:31) – Praha hl.n. (13:04).
  • V okrajových částech dne bude zaveden nový pár rychlíků vyšší kvality Rx 898 / 899 Olomouc hl.n. (4:29) – Praha hl.n. (7:04) / Praha hl.n. (22:09) – Olomouc hl.n. (0:43), který zastaví ve stanicích Praha-Libeň, Kolín, Přelouč, Pardubice hl.n., Choceň, Ústí nad Orlicí, Česká Třebová a Zábřeh na Moravě.        
  • Spoje do / ze stanic Luhačovice, Veselí nad Moravou a Staré Město u Uherského Hradiště ponesou společný název Slovácký expres, spoj do / ze Zlína bude mít opět název Zlínský expres.  

Pro více informací sledujte web www.cd.cz

 

Tisková zpráva

Štítky Olomoucký kraj, Olomouc, jízdní řád, doprava, Praha, Šumperk, Jeseník, Zábřeh, Luhačovice, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V neděli začne platit nový vlakový jízdní řád. Jaké přinese změny v dopravě po Olomouckém kraji?  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.