Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Olomoucké radnici se nelíbí uzavírka kvůli rekonstrukci nádraží

Olomoucké radnici se nelíbí termín plánované dopravní uzavírky, kterou si vynutí oprava podjezdu a železničního mostu v městské části Pavlovičky. Město chce se Správnou železniční dopravní cesty (SŽDC) jednat o přesunutí uzavírky z původně plánovaného podzimu na letní měsíce, kdy automobilový provoz na této rušné výpadovce není tak intenzivní. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Jan Holpuch (ODS). Oprava podjezdu a železničního mostu je součástí rozsáhlé rekonstrukce hlavního nádraží v Olomouci. ČTK zjišťuje vyjádření SŽDC.

Oprava železničního mostu a podjezdu v Pavlovičkách podle Holpucha na 70 dní uzavře ulice Pasteurova a U Podjezdu. "Jsme si vědomi významu této investice, na druhé straně však musíme logicky vyvinout veškerou snahu k tomu, aby dopady na chod města byly pokud možno co nejmenší," uvedl Holpuch.
   

Podle radních není myslitelné, aby oprava mostu a podjezdu byla zahájena v září, kdy touto částí města denně projedou tisíce automobilů. "Hodláme mučinit veškeré kroky k tomu, abychom investora přiměli k posunutí termínu tak, aby práce proběhly v průběhu července a srpna, kdy není doprava ve městě tak intenzivní, jako právě na začátku září," podotkl náměstek Ivo Vlach (TOP 09).
   

Modernizace železniční stanice Olomouc, která byla zahájena loni v polovině října, zahrnuje rekonstrukci nástupišť, podchodu, kolejí, mostů na příjezdové trase i zabezpečovacího zařízení. V podchodu by měly být instalovány jezdící schody. Jedna z nejfrekventovanějších stanic v zemi navíc získá další nástupiště a bezpečnost cestujících a provozu bude nově hlídat kamerový systém.
   

Rekonstrukce železniční stanice Olomouc bude stát 1,894 miliardy korun bez DPH. Původní odhady hovořily o nákladech 3,1 miliardy korun. Zakázku vyhrálo sdružení REŽOL, které tvoří firmy OHL ŽS a Alpine Bau CZ. Termín dokončení stavby je naplánován na srpen 2016. Původně měla být modernizace stanice hotova do konce roku 2015, avšak její zahájení zpozdilo odvolání jednoho z uchazečů o zakázku k antimonopolnímu úřadu.

Zdroj: ČTK

Štítky rekonstrukce, železniční most, Správa železniční dopravní cesty, Olomouc, ODS, Pavlovičky, TOP 09, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, OHL ŽS, ALPINE Bau CZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucké radnici se nelíbí uzavírka kvůli rekonstrukci nádraží  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.