Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Víkend nabídne sport v přírodě, prohlídku zrekonstruovaného fortu i sovětský tank T - 34

O nadcházejícím prodlouženém víkendu si příjde na své opravdu každý. Sportovci si mohou zaběhnout v parku běžecký závod, vyznavači historie jistojistě vyrazí na prohlídku rekonstruovaného fortu, a pro obdivovatele válečné techniky je připravena rekonstrukce bitvy v čele s legendárním tankem T - 34.

RunTour ve Smetanových sadech

Běžecký seriál RunTour je v plném proudu a v sobotu se poběží ve Smetanových sadech už druhý letošní závod. Závodu se již tradičně zúčastní majitel olomoucké Mory Jiří Dopita, účast přislíbila i moderátorka Inna Puhajková. Závodníci mají na výběr z několika tras, pro děti jsou připraveny kratší závody, pro dospělé pak závod na 5 a 10 kilometrů. Více informací zde.

Fort na Lazcích přivítá první návštěvníky

V sobotu 9. května se otevře nově zrekonstruovaný Fort XXII na Lazcích, v jehož útrobách se nachází expozice mapující historické opevnění Olomouce i samotného fortu. Celý fort návštěvníci projdou s průvodcem, ve smyčce pobeží i film o olomouckém opevnění. Doprovodný program nabízí ukázky akrobatického cvičení na koni či canisterapii. Vstup je zdarma, otevřeno od devíti dopoledne do čtyř odpoledne.

Na tůru s Moraviánskou padesátkou

Sobota je ideální den, kdy vyrazit do přírody. Jestli to máte stejně, můžete se zúčastnit tradičního pochodu Moraviánská padesátka, který nabízí několik tras v Nízkém Jeseníku. Volit můžete z 10, 15, 25 a 35 kilometrů dlouhých tras, cyklisté si vyberou mezi padesátikilometrovou tratí, nebo tou o patnáct kilometrů kratší. Pěší, padesátikilometrová trasa byla pro malou účast tento rok vypuštěna. Podrobnosti zde.

Sovětský tank T-34 zblízka

Vyznavači vojenské techniky jistě zamíří na fort do Radíkova, kde se odehraje v rámci oslav 70 let od osvobození Olomouce rekonstrukce střetu mezi sovětskými vojáky a wehrmachtem. K vidění budou německé a ruské terénní automobily, dobové uniformy na více než padesáti vojácích, vrcholem pak bude pravý sovětský tank T-34, chlouba Sovětů v druhé světové válce. První boj vypukne ve 13 hodin, další pak o dvě hodiny později. Pevnůstka bude otevřená od deváté ráno do šesté odpoledne.

 

Autoři

Štítky RunTour, Jiří Dopita, Inna Puhajková, Lazce, druhá světová válka, Olomouc, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víkend nabídne sport v přírodě, prohlídku zrekonstruovaného fortu i sovětský tank T - 34  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.