Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Zdíkův palác v Olomouci zdobí skleněné instalace Ciglera a Motyčky

Prostory Zdíkova paláce a další části Olomouckého hradu zdobí ode dneška šest skleněných instalací. Výstava pod Arcidiecézním muzeem je dílem sklářského výtvarníka Václava Ciglera a architekta Michala Motyčky. Výtvarné exponáty jsou tvořeny vodou, světlem a sklem a odkazují k historickému vědomí místa i ke způsobu vnímání přítomnosti i minulosti. Expozice nese název Světlem a navazuje na výstavu Ciglerových kreseb v Muzeu umění, řekl mluvčí Muzea umění Tomáš Kasal.

Každá z šesti instalací nese své jméno. V nejnižším prostoru původní románské věže vyvolává pocit hlubiny instalace s názvem Čeřená hladina evokující studnu. „O patro výš, v Klenotnici, je objekt ve tvaru koule nazvaný Střed tvořící těžiště celé instalace," uvedla kurátorka Jana Šindelová. V kapli svaté Barbory je zavěšena plastika z čirého optického skla zvaná Jákobův žebřík. Je symbolem alegorie zápasu, usmíření a slibu.

Další instalace čeká na návštěvníky v gotické křížové chodbě dómu svatého Václava v podobě neonového nápisu Jsem, další je v kapli svatého Jana Křtitele a v Rajské zahradě najdou návštěvníci Zrcadlový kříž. „Symbolický kříž se stává pochozí lávkou mezi převýšenými záhony s bylinami a studnou, ozvláštňuje a světelně obměňuje podle denního světla a počasí prostředí Rajské zahrady," uvedl spoluator výstavy Michal Motyčka. Skleněný kříž ležící na zemi podle něj vizuálně vytváří koláže a příběhy zachycující obrazy návštěvníků i nebe.

Výstava Arcidiecézního muzea navazuje na výstavu kreseb Václava Ciglera v olomouckém Muzeu moderního umění. Výtvarník, který před pár dny oslavil devadesátiny, patří k nejvýraznějším postavám českého sklářského umění. „Od 6. června připravujeme pokračování velkorysého projektu výtvarných intervencí Václava Ciglera a Michala Motyčky nazvané Zvnějšnění v obrazárně Arcibiskupského zámku a Květné zahradě v Kroměříži," doplnil mluvčí muzea Kasal.

Cigler s Motyčkou spolupracuje od roku 1999. Na společné výstavě se od konce března představují také v Galerii Václava Chada na zlínském zámku. Cigler, jehož díla jsou v soukromých i veřejných sbírkách, byl loni uveden do Síně slávy českého designu.

Autoři | Foto muo.cz

Štítky ČR, muzea, výtvarné, Olomouc, Václav Cigler, instalace, muzeum, Zdíkův palác, Muzeum umění Olomouc, Zdíkov, výstava, Olomoucký hrad, Jana Šindelová, palác, exponát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdíkův palác v Olomouci zdobí skleněné instalace Ciglera a Motyčky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.