Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Již 18. ročník PAF Olomouc se letos zaměří na téma Portrét, konat se bude na začátku prosince

Festival s kořeny v animovaném filmu jedinečně propojuje nejrůznější umělecké formy od výstav, projekcí, koncertů až po naučné workshopy a přednášky. Letošní téma portrétu se od jeho klasického staršího pojetí přesune v podání přehlídky spíše do sféry digitálních kamufláží, avatarů a masek.

Čtyřdenní festival, který se bude konat od 5. do 8. prosince, nabídne spoustu zajímavých uměleckých jmen. Do Olomouce přijede například oceňovaná londýnská hudebnice Mica Levi s kolektivem CURL, jejíž hudba se řadí mezi experimentální pop a je autorkou filmových soundtracků. Složila hudbu například pro sci-fi biják Pod kůží se Scarlett Johanson, nebo pro drama Jackie s Natalií Portman, což Levi vyneslo nominaci na Oscara.

PAF také představí umělkyni LaTurbo Avedon, což je ženský avatar ve virtuálním prostoru a v rámci svých projektů pracuje s tématem nefyzické identity. Připravuje také videopřednášku na téma posmrtného života ve virtuálním prostoru.

„Součástí programu portrétního PAFu je také kompletní uvedení československého animovaného seriálu O klukovi z plakátu z přelomu 60. a 70. let, jehož hlavním tématem je ve své podstatě virtuální otisk malého chlapce, který do reálného světa sestupuje z dvourozměrného prostoru plakátovací plochy,“ uvádí pořadatelé festivalu.

Vůbec poprvé v rámci přehlídky proběhne v kině Metropol předávání Cen Jindřicha Chalupeckého pro umělce do 35 let, které se dosud konalo pouze v Praze a Brně. Dramaturgie večera se ujali umělec Martin Pěchouček a filmový dokumentarista Bohdan Bláhovec. 

Autoři | Foto PAF Olomouc

Štítky film, animace, kultura, výstava, umění, Olomouc, Mica Levi, Natalie Portmanová, maska, koncert, přednáška, LaTurbo Avedon, cURL, Ceny Oscar, Jackie, Bohdan Bláhovec

Již 18. ročník PAF Olomouc se letos zaměří na téma Portrét, konat se bude na začátku prosince  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.