Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

V Olomouci začal PAF. Odehrávat se bude v kinech, ale i podzemním krytu

Portrét jako tradiční žánr výtvarného umění a zároveň příznačný pro současnou digitální zkušenost. V kostele Husova sboru v Olomouci včera odstartoval osmnáctý ročník Přehlídky animovaného filmu PAF s tématem Portrét. Festival, který potrvá až do neděle, nabídne více než osmdesát programových bloků. Odehrávat se bude celkem na jedenácti různých místech, především v galeriích, kinech a divadlech. Najdete mezi nimi ale i antikvariát.

Letošní ročník zahájily audiovizuální performance dua Lišaj & Kolouch a londýnského umělce Matta Cartera, který často kombinuje různé formy kulturní produkce včetně videa, zvuku, textu, performance, designu a kurátorství. S audiovizuálními performancemi zde naživo vystoupil hudebník Mikuláš Odehnal a ilustrátor Jan Šrámek. „Jde o projekt Special Circumstances II, v němž se hutná abstraktní hudba Odehnala setkává s živě promítanými Šrámkovými vizualizacemi dnes již neexistujících soch a výtvarných objektů z doby reálného socialismu," uvedla mluvčí přehlídky Veronika Zapatová.

Odpoledne přehlídku otevřela série vernisáží v olomouckých galeriích. Ve Vitríně Denisce se představila Lucie Rosenfeldová, Galerie U Mloka hostí první evropskou výstavu kanadského tvůrce bizarního světa lesklých amorfních objektů - bytostí Zh Feveka, který působí pod pseudonymem Kid Xanthrax. Dvoupatrový prostor v Galerii XY ovládla fotografka a finalistka Ceny Jindřicha Chalupeckého 2014 Lucia Sceranková.

Zahájení jednoho z předchozích ročníků

Přehlídka v následujících dnech nabídne vedle filmových projekcí, přednášek, audiovizuálních performancí, výstav, koncertů a workshopů také projekty a umělce, kteří v Česku dosud nevystoupili a kteří překračují hranice mezi různými sférami audiovizuálního umění. Soutěžní sekce Jiné vize CZ je nejvýznamnější přehlídkou současného českého umění pohyblivého obrazu. 

Program přiblíží mimo jiné fenomény zobrazování obličejů v současném umění nebo vztahu umělecké identity a anonymity tvůrců, a to i skrze výrazná díla experimentálního a animovaného filmu. Zajímavou součástí je i live set od DJe Evil Medvěd, který začne dnes pět minut před půlnocí v krytu civilní obrany.

Dnes se v rámci festivalu uskuteční také slavnostní předávání Ceny Jindřicha Chalupeckého. V kině Metropol tak bude zvolen vítěz z pěti finalistů z řad vizuálních umělců.

Přehlídka animovaného filmu (nyní PAF - Přehlídka filmové animace a současného umění) vznikla v roce 2000 jako platforma pro netradiční setkávání s animovaným filmem a jeho hraničními formami a druhy. Za dobu své existence se PAF stal jednou z nejprogresivnějších českých přehlídek současného vizuálního a zvukového umění. Letošního ročníku se zúčastní více než sto hostů z 12 zemí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Přehlídka filmové animace a současného umění

Štítky PAF, kultura, Olomouc, festival, umění, kino, animovaný film, galerie, Matt Carter, divadlo, kostel, výtvarné umění, Jan Šrámek, Cena Jindřicha Chalupeckého, Dům kultury Metropol, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouci začal PAF. Odehrávat se bude v kinech, ale i podzemním krytu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.