Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Držitel Grammy Oran Etkin přijede do Olomouce s unikátním workshopem pro děti

V dubnu se vrací série interaktivních koncertů pro děti pod vedením držitele Grammy Orana Etkina v rámci mezinárodního festivalu Mladí ladí jazz. Pod značkou Mladí ladí dětem zveme děti od 3 do 10 let i jejich rodiče do olomouckého Divadla K3, kde 20. dubna izraelsko-americký jazzman Oran Etkin představí zároveň unikátní vzdělávací metodu Timbalooloo. S metodou slaví úspěchy nejen v USA, kde si ji oblíbily i děti hollywoodských hvězd, ale i v řadě evropských zemí.

Pomocí zábavných her, příběhů a písní klarinetista Oran Etkin dokazuje, že hudba je radost a každý je ve své podstatě muzikantem. Děti si tak hravě osvojují základy hudebního a kulturního světového dědictví, aktivně se zapojují a nemusí znát hudební teorii ani hrát na jakýkoliv nástroj. „Dítě je schopné mluvit plynule jazykem hudby, aniž by se muselo zamýšlet nad gramatickými pravidly,“ říká k workshopu sám Oran Etkin a dodává: „Timbalooloo je klíčem k tomuto jazyku.“ Timbalooloo nestaví na známých dětských písních, ale využívá například jazzové skladby Herbieho Hancocka, ale i africkou, brazilskou nebo indonéskou hudbu.

Oran Etkin je znám jako světový jazzman, ale též díky interaktivní hudební výuce pro děti, kterou realizoval po celém světě. Svou inspiraci od dětství nacházel u významných hudebníků, mezi které jednoznačně patří například slavný Louis Armstrong, Benny Goodman, Gene Krupa či Teddy Wilson. Oranova tvorba je také hluboce ovlivněna jeho izraelskými kořeny, které se odráží jak v jeho umělecké tvorbě, tak i v jeho pedagogické práci. Letos vydal nové album pro děti Finding Friends Far from Home, které vznikalo po celém světě, dokonce i v České republice na festivalu Mladí ladí jazz.

Mezinárodní festival Mladí ladí jazz má na naší i evropské hudební scéně mimořádné postavení. Jeho dramaturgie se zaměřuje zejména na mladé posluchače, tvůrce a interprety. Již deset let neustále vyhledává bez zábran ta nejzajímavější nová jména a představuje umělce, kteří vnáší čerstvý vítr do jazzového světa, překračují hranice stylů a žánrů a udržují tak jazz stále v kontaktu s mladým auditoriem.

Díky festivalu Mladí ladí jazz a osobnímu zapojení Orana Etkina probíhá výuka v České republice pro konkrétní školy a školky v nebývalém měřítku. „Do projektu se dlouhodobě snažíme zapojit i děti z vyloučených lokalit, dětských domovů či minorit,“ dodává za pořadatele Klára Břeňová, koordinátorka Mladí ladí dětem. Na workshopech spolupracuje festival s řadou neziskových organizací. Již loni se poprvé dostala metoda unikátní metoda Timbalooloo i do škol jako tříměsíční projekt, který byl určen pro učitele a děti druhých ročníků ZŠ. Vyškolený lektor po dobu tří měsíců docházel jednou týdně do třídy, kde spolu s učitelem vedl hodinu hudební výchovy za použití metody Orana Etkina. I letos tomu nebude jinak. Třída se před začátkem projektu zúčastní interaktivního koncertu pro děti s Oranem Etkinem a jeho českou kapelou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Mladí ladí jazz

Štítky jazz, hudba, grammy, K3, festival, Olomouc, Světové dědictví UNESCO, USA, koncert, projekt, divadlo, Louis Armstrong, Česko, Herbie Hancock

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Držitel Grammy Oran Etkin přijede do Olomouce s unikátním workshopem pro děti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.