Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Ztráty Moravského divadla přesáhly 2 miliony. Na role se členové připravují v domácích podmínkách

Největší kulturní stánek v kraji bude tento pátek zavřený kvůli opatřením v boji s pandemií již měsíc. Za tu dobu ztráty přesáhly dva miliony korun, řekl ředitel divadla David Gerneš. Přesto divadlo žije dál, na své role se herci i členové baletu či opery připravují v domácích podmínkách. Netradičně na monitorech počítačů či displejích mobilních telefonů a tabletů se dočká tento čtvrtek své derniéry činoherní inscenace Vzpoura nevěst Moravského divadla v Olomouci.

Přesnou ztrátu ředitel divadla vyčíslit nedokáže, pokladna divadla je zavřená, od řady diváků má navíc informaci, že peníze za vstupné vracet nechtějí. Chtějí tak divadlo podpořit. Divadlo zavedlo úsporný režim, ale přesto se snaží stále držet v dobré kondici. „Dál připravujeme nové premiéry, umělci musejí opakovat své role a texty, připravujeme koncepčně nové projekty,“ řekl ředitel. Divadlo chce být podle něj připravené začít hrát hned, jak to půjde.

Členové baletu se připravují individuálně v domácích podmínkách, například trénink mají on-line. Stejně tak členové činohry, opery a operety doma cvičí, opakují texty, načítají nové hry a připravují scénáře, divadlo tak podle Gerneše i v nestandardních podmínkách neutichlo. „V současné době řešíme, kdy se uskuteční premiéry inscenací, které měly být uvedeny na jaře, a finanční stránku věci,“ dodal ředitel.

Umělci zároveň připravili řadu projektů - Nakup s divadlem, Odmaturuj s MDO, baletní tréninky on-line, zábavná desková hra Diváku, nenuď se, pro diváky přichystali také talk show na sociální síti nebo krátká videa ze zkoušek.

Se svými příznivci se rozhodli umělci setkat ve virtuálním hledišti při derniéře činoherní inscenace Vzpoura nevěst, která se měla původně objevit naposledy na jevišti divadla v neděli 29. března. Vedení divadla se rozhodlo zveřejnit záznam premiérového představení ze září 2017, a to tento čtvrtek od 18:00 na webu a YouTube kanálu Moravského divadla. Během sledování mohou diváci zároveň zasláním dárcovské SMS přispět na provoz nestátní zdravotnické organizaci Nejste sami - mobilní hospic. Více informací najdou na www.moravskedivadlo.cz.

Autoři | Tisková zpráva | Foto www.moravskedivadlo.cz

Štítky koronavirus, divadlo, Moravské, derniéra, komedie, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ztráty Moravského divadla přesáhly 2 miliony. Na role se členové připravují v domácích podmínkách  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.