Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Muzeum umění otevřelo čtyři výstavy najednou, bez vernisáží

Muzeum umění v Olomouci po nucené přestávce otevřelo ve čtvrtek naráz čtyři nové výstavy. Věnují se tapisériím, fotografickým knihám, výtvarným dílům inspirovanými přírodou či uměleckým pokladům litoměřické diecéze. Kvůli opatřením v souvislosti s bojem proti koronaviru však klasické vernisáže nahradilo virtuální otevření prostřednictvím sociálních sítí a webu muzea, řekli dnes novinářům zástupci muzea. Samotné výstavy jsou návštěvníkům však již běžně přístupné.

První výstava v Muzeu moderního umění nese název Fotoblok | Střední Evropa ve fotografických knihách a představuje více než sto fotoknih z České republiky, Estonska, Litvy, Lotyšska, Polska, Rumunska, Slovenska a Maďarska. Do Olomouce doputovala z Krakova. „Po celé 20. století doprovázely fotografické knihy, fotoalba a prospekty bouřlivé dějiny tohoto regionu. Ačkoli se tato díla objevují na mnoha výstavách, dosud tuto problematiku nikdo nepojal komplexně v kontextu střední Evropy,“ uvedla kurátorka sbírky fotografie Štěpánka Bieleszová.

Další výstava Šero i jas | Stvořená příroda, představuje výběr děl se společným motivem, kterým je příroda. „Ve výběru obrazů, grafik, kreseb i soch asi třiceti českých, německých, rakouských a polských autorů probíhá skryté dění, které se v malých oddílech dotkne témat poznání, ráje, lesa, tajemství, zrodu, růstu, šera i jasu,“ uvedla kurátorka Anežka Šimková. Návštěvníci se mohou těšit na grafické listy Arnošta Hrabala, Josefa Váchala či na malby Antonína Slavíčka či sochařské práce Ladislava Zívra a Josefa Klimeše. Zastoupena budou také díla neškolených umělců.

Třetí novou výstavou otevřenou v Muzeu moderního umění je Umění tapiserie. Návštěvníci na ní mohou spatřit přes čtyřicet tapisérií vytvořených mezi lety 1990 až 2019 podle návrhů předních českých umělců v Moravské gobelínové manufaktuře ve Valašském Meziříčí, uvedla spoluautorka výstavy Simona Jemelková. Jsou zde díla například Karla Malicha, Mikuláše Medka či Stanislava Kolíbala.

V Arcidiecézním muzeu se dnes otevřela výstava představující Galerii a muzeum litoměřické diecéze. Výběr pokladů litoměřické diecéze zahrnuje umělecká díla od 12. do 19. století. Ve výběru jejích exponátů nechybí například hlava apoštola ze Žitenic z 12. století, barokní obrazy Petra Brandla či sochy Matyáše Bernarda Brauna. V závěru letošního roku se poté role vymění a olomoucké muzeum se naopak představí v Litoměřicích.

Autoři | Foto Facebook ArtCoMe

Štítky ČR, muzea, výtvarné, Olomouc, umění, výstava, muzeum, Muzeum umění Olomouc, tapiserie, vernisáž, kniha, příroda, střední Evropa, Česko, Estonsko, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum umění otevřelo čtyři výstavy najednou, bez vernisáží  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.