Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Zdíkův palác čeká rekonstrukce za 50 milionů korun. Potrvá přes rok

Zdíkův palác na Václavském náměstí v Olomouci čeká od července rozsáhlá rekonstrukce, která by měla v budoucnu návštěvníkům zpřístupnit i dosud uzavřená místa. Rekonstrukce jedné z nejcennějších románských památek ve střední Evropě vyjde na 50 milionů korun a potrvá zhruba do pozdního léta 2021. V pátek to řekl Miroslav Kindl z Muzea umění. Torzo románské budovy, kterou dal ve 12. století postavit olomoucký biskup Jindřich Zdík, je součástí prohlídkového okruhu Arcidiecézního muzea.

Rekonstrukce, která je financována z rozpočtu ITI olomoucká aglomerace, se uskuteční podle návrhu architekta Jana Šépky. „Rekonstrukce přinese novou podobu návštěvnické infrastruktury Zdíkova paláce. Ta současná pochází z 80. let 20. století a byla dočasným řešením, nyní je již v nedůstojném stavu vůči výjimečné románské architektuře z poloviny 12. století. Pokusíme se to napravit za použití nejnovějších architektonických metod, přístupů a statických výpočtů,“ uvedl Kindl.

Návštěvníci budou moci obdivovat nejen románskou architekturu, ale i kvalitní současnou architekturu. Vznikne také nová expozice v podkroví kapitulních budov, kde se budou moci seznámit s architektonickým a chronologickým vývojem svatováclavského návrší v Olomouci, jednoho ze tří nejdůležitějších návrší, které město formovaly a dodnes formují.

Nová vestavba se vůči původní architektuře vymezí materiálem. Odborníci použijí jen materiály, které se v té době nepoužívaly, tedy sklo, beton a ocel. „Na první pohled tak bude jednoduše rozpoznatelné, co je současná a co stará historická konstrukce,“ doplnil Miroslav Kindl.

I přes uzavření památky při rekonstrukci o ni návštěvníci nepřijdou. Prohlédnout si ji budou moci pomocí nejmodernějších technologií, virtuální prohlídky ve 3D brýlích. Muzeum umění na projektu spolupracovalo s olomouckou firmou VR Motion. Do virtuální reality se rozhodlo muzeum přenést Zdíkův palác nejen kvůli blížící se rekonstrukci, ale i proto, že je palác každoročně od října až do dubna uzavřen. „S novou technologií do něj budou moct návštěvníci nahlédnout i například v lednu,“ uvedl mluvčí muzea Tomáš Kasal. Speciální brýle, které návštěvníka přenesou do virtuální reality, budou k dispozici přímo v muzeu od poloviny června.

Vznik románského biskupského paláce, dříve známého jako Přemyslovský palác, souvisí s výstavbou kostela sv. Václava, který založil na počátku 12. století olomoucký kníže Svatopluk. Stavbu dokončil olomoucký biskup Zdík. V sousedství kostela si nechal postavit reprezentační palác, k němuž přiléhala menší křížová chodba obdélníkového půdorysu a kapitulní dům určený pro společný život kněží. Palác byl poté několikrát přestavován.

Autoři | Foto Muzeum umění Olomouc

Štítky ČR, muzea, stavby, památky, Olomouc, Zdíkův palác, rekonstrukce, muzeum, palác, Jindřich Zdík, Muzeum umění Olomouc, střední Evropa, Václavské náměstí, Zdíkov, olomoucký biskup, architektura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdíkův palác čeká rekonstrukce za 50 milionů korun. Potrvá přes rok  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.