Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Film Zpráva o záchraně mrtvého je dokončen, převážně se natáčel v olomoucké fakultce

Koncem května padla poslední klapka při natáčení nového filmu Zpráva o záchraně mrtvého režiséra a spoluscenáristy Václava Kadrnky. Natáčení filmu, které začalo několik dnů před vypuknutím koronavirové krize, musel štáb kvůli přijatým opatřením po několika dnech přerušit. Do kin snímek dorazí v průběhu roku 2021. ČTK o tom za distribuční společnost CinemArt informoval Petr Slavík.

Příběh filmu vychází ze skutečné události, a to z vlastní zkušenosti samotného režiséra. "Tatínka postihla před několika lety mozková mrtvice, byl v kómatu a my se ho z něj s mámou snažili probrat. Trávili jsme u něj v nemocnici několik hodin denně, mluvili na něj a on opravdu začal za několik dní otevírat oči a reagovat. Neuvěřitelné bylo, že když se z kómatu probral, pamatoval si úplně všechno, co jsme mu říkali. To mě inspirovalo," uvedl Kadrnka. "Chci ve filmu mimo jiné ukázat, že se člověk nemá nikdy vzdávat a že i zdánlivě nesmyslné věci smysl mají. Je to pro mě nesmírně osobní věc, zkušenost na hranici života a smrti, kterou chci sdílet," dodal.

Hlavními postavami rodinného dramatu jsou otec, matka a dospělý syn, které ztvárnili Petr Salavec, Zuzana Mauréry a Vojtěch Dyk. Film s francouzským kameramanem Raphaëlem O'Byrneem se převážně natáčel ve Fakultní nemocnici v Olomouci, ale také v Kroměříži a ve Zlíně.

Scénář k filmu získal v roce 2018 hlavní cenu HAF Award v rámci Asia Film Financing Forum Hong Kong. Snímek podpořil Státní fond kinematografie částkou pět milionů korun, podpora z evropského kulturního fondu Eurimages činila 130.000 eur (přibližně 3,5 milionu korun). "Projekt byl zahraničními hodnotiteli přijat velice dobře a potvrdil mezinárodní zájem o projekt vyjádřený podporou z Hongkongu a získáním zahraničního agenta," podotkla česká zástupkyně v Eurimages Elena Kotová.

Film by se měl v roce 2021 objevit na některém z velkých mezinárodních festivalů.

Kadrnka před třemi roky převzal Křišťálový glóbus na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech za film Křižáček, středověkou roadmovie, která vznikla na základě epické básně Jaroslava Vrchlického Svojanovský křižáček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Řepka

Štítky fakultní nemocnice, Zpráva o záchraně mrtvého, Olomouc, film, Václav Kadrnka, koronavirová krize, CinemArt, kino, Hongkong, Jaroslav Vrchlický, Zuzana Mauréry, Vojtěch Dyk, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, Fakultní nemocnice Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Film Zpráva o záchraně mrtvého je dokončen, převážně se natáčel v olomoucké fakultce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.