Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Muzeum umění otevřelo v kryptě katedrály sv. Václava výstavu bohoslužebných rouch

Muzeum umění v Olomouci otevřelo výstavu, která odkrývá poklady chrámových inventářů - bohoslužebná roucha. Nese název Ornamenta episcopi. Hlavní část expozice je v kryptě katedrály sv. Václava v Olomouci, doplňují ji také menší instalace ve stálé expozici Arcidiecézního muzea a v Arcibiskupském paláci, informoval mluvčí muzea Tomáš Kasal. Přehlídka takzvaných parament bude v kryptě k vidění až do konce září.

Výstava vychází především ze sbírek bohoslužebných oděvů shromážděných v katedrále sv. Václava, jejichž původ lze hledat už v 15. století. V její kryptě výstava přináší výběr obřadních textilií od 15. do konce 19. století. Vzácně dochovaným rouchem je například kasule z modrého sametu s vyšívaným křížem s postavou Panny Marie, sv. Františkem a Bernardinem Sienským, která se v inventáři katedrály objevuje v roce 1654, i když její původ je mnohem starší. „Je zde také roucho, které bylo nejspíš přešito z ukořistěné čabraky, či podobné textilie, tureckého generála z bitvy u Morgersdorfu v roce 1664,“ uvedl autor výstavy Radek Martinek.

Zřejmě nejznámějším souborem je bohatě vyšívaný parament biskupa Jakuba Arnošta Liechtensteina, který biskup použil v roce 1743 při pražské korunovaci habsburské panovnice Marie Terezie českou královnou.

Výstavu doplňuje menší instalace v prostorách Arcidiecézního muzea Olomouc, která se zaměřuje na intenzivní kontakty olomouckých biskupů v 17. a 18. století s Itálií a hlavně s Římem, hlavním duchovním i politickým centrem katolického světa. Unikátem je v této části výstavy liturgická souprava z červeného hedvábí protkávaného stříbrem s výšivkami andělů s nástroji Kristova umučení vyhotovená v polovině 17. století v okruhu papežských dílen. Patřila olomouckému biskupu Karlu z Liechtensteinu-Castelcorna.

Třetí část výstavy najdou návštěvníci v Arcibiskupském paláci, kde jsou zdejší komorní prostory věnovány příkladům novověkých textilií 19. a počátku 20. století, kdy začaly vznikat firmy specializované na výrobu bohoslužebných rouch.

Na výstavě spolupracovaly Univerzita Palackého v Olomouci, Muzeum umění Olomouc, Arcibiskupství olomoucké a Římskokatolická farnost sv. Václava v Olomouci. Její součástí je i ilustrovaný katalog od kolektivu autorů pod vedením Jitky Johnové. Obsahuje 50 nejzajímavějších liturgických oděvů, které se v minulých staletích v katedrále při bohoslužbách používaly.

Autoři | Foto Anna Skopalová

Štítky ČR, církve, muzea, výtvarné, Olomouc, krypta, Muzeum umění Olomouc, výstava, Arcibiskupský palác, textilie, Panna Marie, Bernardin Sienský, Marie Terezie Habsburská, Radek Martínek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum umění otevřelo v kryptě katedrály sv. Václava výstavu bohoslužebných rouch  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.