Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Moravská filharmonie Olomouc patří k nejstarším orchestrům v Česku

Moravská filharmonie Olomouc, jejíž první vystoupení se konalo 8. září 1945, patří k nejstarším symfonickým orchestrům v České republice. Ve svém repertoáru se zaměřuje na světové hudební tvůrce 19. a 20. století i na soudobou českou a světovou hudební tvorbu.

Počátky vzniku Moravské filharmonie spadají do konce 19. století, kdy v Olomouci vznikl hudebně-pěvecký spolek Žerotín, který udržoval čilé umělecké kontakty s největším českým skladatelem Antonínem Dvořákem. První koncertní sezonu odehrála Moravská filharmonie v letech 1945 až 1946.

Základní stavební kameny uměleckého růstu filharmonie položil šéfdirigent František Stupka, na kterého pak navazovali jeho pokračovatelé, jako byl Jaromír Nohejl či Stanislav Macura. Na hudebním vývoji tělesa se podílel i houslista Josef Suk či violoncellista Pierre Fournier. Moravská filharmonie pořádá hudební festivaly Dvořákova Olomouc a Mezinárodní varhanní festival Olomouc a vystupuje také na významných mezinárodních hudebních festivalech.

V současnosti má orchestr filharmonie 90 členů, šéfdirigentem je od sezony 2019/2020 Jakub Klecker, který patří k významným představitelům mladé dirigentské generace. V nadcházející sezoně nabídne filharmonie díla pocházející ze 40. a 50. let 20. století, sérii koncertů s programy vystavěnými napříč žánry, hudbu starých mistrů i evropské a české premiéry děl soudobých skladatelů či hudební podvečery pro nastávající rodiče.

Autoři | Foto Facebook MFO

Štítky ČR, hudba, Olomouc, 8. září, filharmonie, orchestr, Česko, Moravská filharmonie Olomouc, Antonín Dvořák, František Stupka, Stanislav Macura, Josef Suk, Pierre Fournier, Dvořákova Olomouc, Mezinárodní varhanní festival Olomouc, Žerotín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravská filharmonie Olomouc patří k nejstarším orchestrům v Česku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.