Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pátek 4. října 2024  |  Svátek má František
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Šermířsko divadelní víkend na hradě Helfštýn nabídne i nový cirkus

PR článek

Na hradě Helfštýn se o víkendu 19. a 20. září uskuteční šermířsko divadelní akce, na které vystoupí hned několik souborů. Navštěvníci tak budou mít možnost vidět historický šerm, ale i cirkusové umění nebo divadelní představení.

Občanské sdružení Adorea má v současné době osm členů a dva bubeníky, dále spolupracuje s kvalitními šermíři, tanečnicemi, kejklíři a hudebníky. Spolek připravuje programy pro veřejnost, soukromé či firemní akce, účastní se historických dnů a městských slavností. Členové se účastnili mnoha filmových natáčení, divadelních představení, komponovaných show, šermířských choreografií, duelů, hromadných šarvátek a bitev. Mají zkušenosti s mnoha vystoupeními v zahraničí, např. v USA, Holandsku, Španělsku, Slovensku, Německu, Polsku, Itálii, Turecku a kaskadérskými scénami na filmových natáčení a v komponovaných programech.  Ctěnými lektory jim byli například: Peter Koza, Petr Vytopil, Petr Žákovský, Roman Spáčil, Marek Tichý, Libor Olšan, Petr Matoušek.

Akci pořádá spolek Adorea, který se zabývá především studiem, nácvikem a popularizací šermu. Mimojiné také šerm vyučuje a připravuje herce na akční scény. Spolek se snaží o co nejvěrnější zpracování historického šermu a bojových řemesel. V nácviku pomáhají jak dochované učebnice starých šermířských mistrů, tak i zkušenosti moderní kaskadérské školy.

Mimo vystoupení spolku Adorea se na akci představí DIvadlo bez střechy a cirkusový soubor LeVitare

Divadlo bez střechy se zaměřuje zejména na náročnější diváky, jimž nabízí komorní inscenace silných příběhů složitých lidských osudů. Nevyhýbá se ani větším projektům s podobně laděnou poetikou. Vedle klasických dramatických textů používá Divadlo bez střechy vlastních dramatizací světové i české literatury. Důležitou složkou divadelních inscenací je jejich výtvarně-hudební stránka, na niž divadlo klade mimořádný důraz, stejně jako i na kvalitně a podrobně zpracované programy k jednotlivým inscenacím.

LeVitare je soubor lidí zapálených do žonglování, hudby, tance a pohybu všeobecně, lidí, kteří mají rádi svět nového cirkusu a snaží se v něm sami najít a obstát. Vycházejí přitom ze zkušeností, které nasbírali na žonglérských, tanečních, pantomimických a divadelních workshopech a také na mnoha vystoupeních, která uskutečňují i sami a od roku 2010 v rámci Cirkusu LeVitare společně. Hledají originální poetiku, ve které se budou cítit dobře diváci stejně jako účinkující.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto spolek Adorea

Štítky kultura, tip, Helfštýn, šerm, cirkus, divadlo, historický šerm, divadelní představení, nový cirkus, umění, Peter Koza, USA, Petr Matoušek, Španělsko, Nizozemsko, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šermířsko divadelní víkend na hradě Helfštýn nabídne i nový cirkus  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.