Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Osmý ročník Noci divadel nabídne prohlídku budovy Moravského divadla Olomouc online

Letošní osmý ročník Noci divadel se uskuteční ve výrazně odlišné podobě než v předchozích letech. Divadla se se svými diváky propojí v sobotu 21. listopadu pouze prostřednictvím on-line platforem. Moravské divadlo Olomouc se i tentokrát zapojilo do příprav tohoto divadelního svátku a nabídne video s prohlídkou zákulisí. Oči návštěvníků exkurze bude suplovat kamera, která se společně s průvodkyní Ivanou Plíhalovou podívá do krejčovny, na baletní sál, zkoušku orchestru a samozřejmě i na jeviště. Video bude zveřejněné v sobotu 21. listopadu ve 20 hodin a 20 minut na webu a YouTube kanálu Moravského divadla.

„Současná situace nám bohužel neumožnuje uskutečnit program k Noci divadel v původně zamýšlené podobě. Chtěli jsme využít tento divadelní svátek a oslavit s našimi příznivci kulaté výročí sto let stálé české divadelní scény v Olomouci. Celodenní program měl završit galavečer na jevišti Moravského divadla. To vše vzalo kvůli aktuálním protiepidemickým opatřením za své, přesto jsme se chtěli se všemi fanoušky a podporovateli Moravského divadla setkat aspoň v on-line prostředí a poděkovat jim. O prohlídky našeho divadla bývá obrovský zájem a věříme, že si diváci užijí i tuto nezvyklou virtuální prohlídku,“ sdělil ředitel Moravského divadla David Gerneš.

Natáčení videa trvalo téměř sedm hodin

Natáčení videa se uskutečnilo během uplynulého týdne. Jako průvodkyně v něm vystupuje členka činohry Moravského divadla Ivana Plíhalová, která se exkurzím věnuje pravidelně a za normálních okolností by tuto sobotu prováděla zákulisím divadla naživo. Během čtyřicetiminutové virtuální prohlídky zavítáme na hereckou zkušebnu, baletní sál či korepetitornu, ale také do vlásenkárny, „převlekovky“ a dokonce i do kanceláře ředitele.

„Musím říct, že to před kamerou bylo mnohem náročnější, než když provádím naživo. Běžná prohlídka trvá zhruba půldruhé hodiny, a i když bývá náročná na soustředění, mohu průběžně odpovídat na dotazy návštěvníků a zároveň klást otázky zaměstnancům jednotlivých úseků. Toto natáčení trvalo téměř sedm hodin, točili jsme jednotlivé úseky na přeskáčku, a jelikož jsem mluvila převážně já, bylo velmi náročné dostat do improvizovaného textu všechny důležité informace a zároveň diváky pobavit různými zajímavostmi. Můj velký obdiv patří kameramanovi a střihači Filipu Jančovi, že zvládl z tohoto dlouhého materiálu vytvořit atraktivní a dynamický celek, a chtěla bych mu moc poděkovat za trpělivost, kterou se mnou měl,“ sdělila Plíhalová.

V živém vstupu i předtočených záznamech se v rámci Noci divadel propojí tři desítky divadel z České republiky

Video bude zveřejněné v sobotu 21. listopadu ve 20 hodin a 20 minut na webu a YouTube kanálu Moravského divadla. Jeho úvodní část však můžete vidět už o několik hodin dříve. Moravské divadlo se totiž připojí k devítihodinovému telemostu s názvem Divadlo tu bylo, bude a je (dnes celý den), který organizuje Institut umění – Divadelní ústav. Komponované pásmo složené z živých vstupů i předtočených záznamů propojí tři desítky divadel z České republiky. Sledovat tento telemost bude možné na facebooku Noc divadel nebo YouTube kanálu jsmeIDU. Vstup Moravského divadla je naplánovaný na 15.50 hodin a vedle zmíněného videa s úvodní části prohlídky divadla uvidíte i rozhovor moderátora akce, Ondřeje Cihláře z divadla Vosto5, s ředitelem Moravského divadla Davidem Gernešem.

Ohodnoť článek

Foto Moravské divadlo Olomouc

Štítky Noc divadel, kultura, Moravské divadlo, online, Olomouc, divadlo, Moravské divadlo Olomouc, YouTube kanál, průvodce, Česko, Facebook, videokamera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Osmý ročník Noci divadel nabídne prohlídku budovy Moravského divadla Olomouc online  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.