Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Moravská filharmonie uvede online koncert s názvem Klasika plná žertů

Ve čtvrtek 14. ledna od 19 hodin připravila Moravská filharmonie Olomouc pro své posluchače online koncert s podtitulem „Klasika plná žertů“. Program koncertu těží z děl, která jsou inspirována velikány klasické hudby, nebo ve kterých autoři uplatnili svůj smysl pro humor a parodii. V programu dalšího online koncertu Moravské filharmonie se symbolicky potkávají tři největší jména hudebního klasicismu – Mozart, Haydn a Beethoven.

Na úvodní skladbu Moz-Art à la Haydn Alfreda Schnittkeho navážou Variace na rokokové téma pro violoncello a orchestr Petra Iljiče Čajkovského a koncert uzavře Symfonie č. 2 Ludwiga van Beethovena. Sólistou večera bude jeden z nejperspektivnějších současných českých violoncellistů Tomáš Jamník, orchestr Moravské filharmonie bude řídit Petr Popelka, který měl svůj debut s Moravskou filharmonií v minulé sezoně.

Mozarta a Haydna vyslechnou posluchači prostřednictvím skladatele Alfreda Schnittkeho, který své největší vzory na začátku kariéry viděl právě v nich. Skladba Moz-Art à la Haydn je ukázkou Schnittkeho smyslu pro humor a parodii. Přestože je dílo velmi vážné, je zároveň lehké a příjemné na poslech.

Jsme velmi rádi, že můžeme alespoň touto formou online koncertů přispívat v této nelehké době tím, co umíme nejlépe, a alespoň symbolicky nahradit koncerty, které bychom normálně v Redutě v tuto dobu hráli.“ říká Jonáš Harman, ředitel Moravské filharmonie Olomouc, a dodává, „i proto jsme se rozhodli pro program, který svou lehkostí a více či méně skrytou žertovnou veselostí pomůže alespoň na chvíli odložit starosti všedního dne a dovolí zaposlouchat se do libých tónů klasické hudby.

Koncert bude k vidění zdarma na webu mfo.cz a facebooku Moravské filharmonie, ve čtvrtek 14. ledna od 19 hodin. 

Program koncertu „Klasika plná žertů“:

Alfred Schnittke: Moz-Art a la Haydn

Petr Iljič Čajkovskij: Variace na rokokové téma pro violoncello a orchestr op. 33

Ludwig van Beethoven: Symfonie č. 2 D dur op. 36

Účinkují:

Tomáš Jamník – violoncello

Moravská filharmonie Olomouc

Petr Popelka – dirigent

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto archiv MFO

Štítky Olomouc, kultura, online, koncert, filharmonie, Ludwig van Beethoven, Moravská filharmonie Olomouc, Pjotr Iljič Čajkovskij, orchestr, Tomáš Jamník, klasická hudba, Petr Popelka, Alfred Schnittke, Symfonie č. 2, Facebook, parodie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravská filharmonie uvede online koncert s názvem Klasika plná žertů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.