Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

V Moravském divadle vznikne pietní místo pro herečku Maciuchovou

V Moravském divadle v Olomouci vznikne pietní místo pro rozloučení s herečkou Hanou Maciuchovou, která zemřela po dlouhé těžké nemoci ve středu v Olomouci. Místo, kde bude moci veřejnost za dodržení protiepidemických opatření uctít její památku, vznikne ve čtvrtek a v pátek ve foyer divadla, řekl mluvčí divadla David Kresta. Pětasedmdesátiletá herečka měla k Olomouci blízký vztah, vystudovala zde hejčínské gymnázium a měla zde také své první zkušenosti s divadlem.

"Navzdory této složité a pro divadlo nepříznivé době jsme se rozhodli vyjádřit úctu k osobnosti paní Maciuchové a lítost nad jejím odchodem do hereckého nebe. Chceme, aby tuto možnost měli i lidé, kteří skvělou herečku znali osobně nebo se s ní setkali prostřednictvím divadla, televize či rozhlasu," uvedl ředitel Moravského divadla Olomouc David Gerneš.

Pietní místo ve foyer Moravského divadla bude přístupné ve čtvrtek a v pátek od 9:00 do 16:00. Jeho zřízení konzultovalo vedení divadla s krizovým štábem Olomouce. Návštěvníci mohou do foyer vstoupit maximálně ve dvou, je také třeba dodržovat nařízené dvoumetrové rozestupy ve foyer i před budovou divadla. K dispozici bude kondolenční kniha. Ve foyer nebude možné zapalovat svíčky.

Rodačka z nedalekého Šternberka vyrůstala od čtyř let v Olomouci a město považovala za jeden ze svých dvou domovů. Hold jí na svých stránkách www.olomouc.eu vzdala olomoucká radnice, od které získala v roce 2010 Cenu města Olomouce. "Její kladný vztah k Olomouci a k rozhlasu se propojil v roce 2016. Tehdy se totiž stala čestnou prezidentkou rozhlasového festivalu Prix Bohemia Radio, který se právě toho roku přesunul do Olomouce," připomněli zástupci radnice. V Olomouci se rovněž stala patronkou základní školy ve Svatoplukově ulici a před pěti lety se ochotně zapojila do propagační kampaně města v podání olomouckých osobností.

Herečka Hana Maciuchová zemřela ve středu po dlouhé, těžké nemoci. Rozloučení se uskuteční v úzkém rodinném kruhu. Herečka se narodila 29. listopadu 1945 ve Šternberku u Olomouce, na kontě má nespočet divadelních, televizních i filmových rolí. Byla dlouholetou členkou pražského Divadla na Vinohradech, kam po několika sezonách strávených v Divadle Za branou nastoupila v roce 1971. Řadu příležitostí jí nabídl film, velkou popularitu jí kromě inscenací a pohádek přinesly také televizní seriály.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Moravské divadlo

Štítky ČR, divadlo, pietní, Maciuchová, Olomouc, herec, Hana Maciuchová, foyer, Moravské divadlo Olomouc, Prix Bohemia Radio, Šternberk, nemoc, Divadlo na Vinohradech, vztah

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Moravském divadle vznikne pietní místo pro herečku Maciuchovou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.