Počasí dnes30 °C, zítra21 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Prostějovské kino Metro 70 přišlo kvůli koronaviru o miliony

Prostějovské kino Metro 70 přišlo loni na tržbách ze vstupného kvůli pandemii koronaviru o více než pět milionů korun, většinu roku muselo zůstat zavřené. Městské kino je přitom zatím odkázáno pouze na finanční pomoc radnice. Novinářům to sdělila primátorova náměstkyně Milada Sokolová (ODS).

Kino Metro 70 podle Sokolové promítalo loni jen do začátku března, kdy v Česku propukla pandemie koronaviru. "Vlivem jak vládních opatření, tak všeobecně panující nejistoty se diváci hromadně do kin nevrátili ani o letních prázdninách. Ztráty jsou tím pádem pochopitelně značné. V roce 2019 mělo kino tržbu přes osm milionů, loni pouze necelé tři miliony," uvedla Sokolová.

Kino Metro 70 jako příspěvková organizace podle Sokolové nemůže získat téměř žádné vládní kompenzace zaměřené na kulturu. "Nějaké peníze se podařilo kinu Metro 70 získat od Státního fondu kinematografie, jinak je ale zcela odkázáno na město Prostějov," podotkla.

Upozornila na to, že ani výhled na následující měsíce není optimistický, jelikož kina budou moci být otevřena zřejmě až na konci jara. "Statisticky jsou pro kina v Česku zásadní právě měsíce koncem a začátkem kalendářního roku, kdy chodí vždy nejvíce diváků. A právě o tyto měsíce kina přichází. Je tedy třeba počítat s možností, že i letošní rok bude pro kina, a tedy i pro Metro 70, finančně velmi náročný," řekla Sokolová.

Kino Metro 70 je posledním klasickým biografem v Prostějově. Kina Oko a Jas kvůli klesající návštěvnosti přestala promítat v 90. letech minulého století. Kino Metro 70 bylo loni modernizováno, což si vyžádalo několikamilionovou investici. Modernizace zahrnovala rekonstrukci vnitřních prostor a digitalizaci promítací techniky. Pořízeno bylo nové plátno a laserový projektor.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Metro 70

Štítky ČR, film, koronavirus, správa, Prostějov, kino, pandemie covidu-19, ODS, Česko, Státní fond České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějovské kino Metro 70 přišlo kvůli koronaviru o miliony  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.