Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Festival Klášterní hudební slavnosti připravuje na léto 15 koncertů

Celkem 15 koncertů plánují na letošní léto pořadatelé hudebního festivalu Klášterní hudební slavnosti, který se odehrává na severu Olomouckého kraje. Program festivalu se má uskutečnit od 27. června do 13. září. Pořadatelé počítají i s omezeními kvůli pandemii koronaviru.

"Zda se nám podaří všechny uskutečnit je ve hvězdách, ale my stále věříme. Jsme připraveni pružně reagovat na v danou chvíli platná opatření. V případě potřeby budeme pro akce hledat vhodnější termíny, a pokud bude nutné některé zrušit, vrátíme vstupné v plné výši," uvedl ředitel festivalu Roman Janků.

Festival je i letos plánován na několika místech, uskuteční se například v Jeseníku, ve Velkých Losinách či v Loučné nad Desnou na Šumpersku nebo v Karlově Studánce na Bruntálsku. "Chceme lidem po měsících strastí přinést do života radost, vytáhnout je ven, přivést je na jiné myšlenky. A to hudba umí dokonale," doplnil Janků.

Festival zahájí světový hornista Radek Baborák, přehlídka jeho koncertem poprvé zavítá do klášterního kostela v Bílé Vodě. Pozvání přijaly i další hudební osobnosti.

Patronka festivalu harfenistka Jana Boušková zahraje spolu s koncertním mistrem České filharmonie Josefem Špačkem v dřevěném kostelíku v Maršíkově, hudební lahůdkou bude podle pořadatelů například i uvedení barokní opery Endymio v lázních Jeseník včetně originálních kostýmů a kulis.

V programu festivalu je například vystoupení souboru Ensemble Baroque Quintet ve šternberském kostele, v Tančírně v Račím údolí je připravován koncert mužského vokálního kvarteta Q VOX a na nádvoří zámku Velké Losiny světelná show s hudbou Clarinet Factory.

"Vzpomínce na Václava Havla bude věnován pořad Dopisy Olze v podání harfistky Zdeňky Šolcové, mezzosopranistky Evy Garajové a herečky Valérie Zawadské," doplnili pořadatelé. Program festivalu zájemci najdou na www.klasternihudebnislavnosti.cz.

Festival Klášterní hudební slavnosti má na severu Olomouckého kraje dlouholetou tradici, první ročník se konal v roce 2007. Koncerty mají přesah i do krajů Moravskoslezského a Pardubického. Prodej vstupenek bude zahájen 1. dubna. Část vstupenek hodlá festival darovat zdravotníkům v regionu jako poděkování.

Přípravy na přehlídku jsou už podle pořadatelů v plném proudu, přesto počítají i s omezeními kvůli pandemii koronaviru, včetně navrácení plného vstupného v případě rušení koncertů. Opatření kvůli pandemii zasáhla do programu festivalu už loni.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Klášterní hudební slavnosti

Štítky hudba, festival, Klášterní hudební slavnosti, Olomouc, koncert, slavnost, pandemie covidu-19, Olomoucký kraj, léto, hudební festival, Jeseník, Velké Losiny, Radek Baborák, Václav Havel, Josef Špaček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Klášterní hudební slavnosti připravuje na léto 15 koncertů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.