Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Muzeum umění zakoupilo do svých sbírek Vasarelyho plastiku Diamant

Muzeum umění v Olomouci zakoupilo do svých sbírek prostorově výraznou trojrozměrnou plastiku světoznámého maďarsko-francouzského výtvarníka Victora Vasarelyho nazvanou Diamant. Dílo získalo muzeum od soukromého sběratele se souhlasem francouzské nadace Vasarelyho.

"Plastika Diamant je součástí akvizičního programu Muzea umění v Olomouci koncipovaného s ohledem na přípravu expozice Středoevropského fóra (SEFO), kde by tato atraktivní plastika sehrávala dominantní roli nejen svým rozměrem, ale především svojí originalitou a výtvarnou kvalitou," uvedla zástupkyně ředitele muzea Gina Renotire, která zastupuje muzeum při jednáních s Pierrem Vasarelym, jediným vlastníkem a správcem autorských práv Victora Vasarelyho.

Proslulý malíř, kreslíř, grafik, sochař a autor četných realizací v oblasti užitého umění a realizací do architektury v mnoha zemích Evropy, je považován za otce op-artu, jednoho ze zásadních uměleckých směrů druhé poloviny 20. století.

Díla maďarsko-francouzského výtvarníka Vasarelyho (1906 - 1997) obdivují návštěvníci významných světových muzeí a galerií. V České republice vlastní největší sbírku Vasarelyho prací právě Muzeum umění Olomouc, které od roku 2006 systematicky doplňuje kolekce středoevropského umění pro plánovanou expozici SEFO.

V prosinci 2015 zakoupilo muzeum sérii 33 grafických listů, které představují tvorbu Vasarelyho v pěti desetiletích. O rok dříve se sbírky muzea rozrostly o Vasarelyho obraz Terek z roku 1951 a dva půl metru velkou tapiserii Harmas z roku 1966. O jejich získání usilovalo muzeum sedm let. Před třemi lety sbírky muzea rozšířila také jeho téměř dva a půl metru vysoká plastika s názvem TER-F2.

Díla Vasarelyho představilo Muzeum umění Olomouc na přelomu let 2007 a 2008. Výstava zhruba 80 obrazů, grafik, soch, ale i velkoplošných tapisérií a multiplů měla mimořádný ohlas. Zhlédlo ji bezmála 20 tisíc lidí, což expozici zařadilo mezi nejúspěšnější projekty muzea. Šlo tehdy o vůbec první profilovou prezentaci Vasarelyho tvorby v Česku po roce 1989.

Muzeum umění je jedinou státní institucí v zemi, která vlastní tak početný a průřezový soubor průkopníka op-artu. Cenu poslední akvizice muzeum nezveřejnilo.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzeum umění

Štítky Muzeum umění, plastika, Vasarely, Olomouc, muzeum, Muzeum umění Olomouc, Victor Vasarely, diamant, Pierre Vasarely, Česko, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum umění zakoupilo do svých sbírek Vasarelyho plastiku Diamant  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.