Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Památky olomouckého arcibiskupství se již připravují na zahájení sezony

Na sezonu a další vlnu uvolnění vládních opatření se již připravují památky olomouckého arcibiskupství na území Olomouckého a Zlínského kraje. Arcibiskupský zámek v Kroměříži či Arcibiskupský palác v Olomouci chtějí návštěvníky přivítat i řadou novinek včetně výstav.

Arcibiskupský palác v Olomouci zůstává zatím uzavřen a čeká na možnost obnovení komentovaných prohlídek. Nejbližší akcí je 28. května Noc kostelů, při níž bude zpřístupněna biskupská kaple.

"Novinkou letošní sezony bude výstava zaměřená na sbírky olomouckých biskupů a arcibiskupů, kterou Arcibiskupství olomoucké připravuje ve spolupráci s Muzeem umění Olomouc a alespoň zčásti nahradí expozice Arcidiecézních muzeí v Olomouci a Kroměříži, uzavřené kvůli opravám. Probíhat bude od června do září," uvedl mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.

Arcibiskupský zámek v Kroměříži se otevře ihned, jakmile to epidemická situace ve Zlínském kraji dovolí. Vzhledem k částečné rekonstrukci zámku je na úvod sezony připravena varianta jednosměrné volné prohlídky s nástupem přes salu terrenu.

"Návštěvníci si tak individuálně prohlédnou reprezentační sály a vystoupají i do zámecké věže, kde je umístěna výstava Panna Maria Křtinská," uvedl mluvčí arcibiskupství.

Naopak denně je za příznivého počasí otevřena kroměřížská Podzámecká zahrada, brány nezavřela ani v době nouzového stavu. Prvními letošními akcemi zde budou Víkend otevřených zahrad 12. a 13. června a koncertní verze muzikálů Noc na Karlštejně, Kleopatra a Čas růží 11. až 13. června.

Otevřeno návštěvníkům je také poutní místo Velehrad, a to hlavně díky volnému vstupu do baziliky. Zájemci si zde mohou prohlédnout výstavu o kardinálu Tomáši Špidlíkovi a v Královské kapli pak výstavu věnovanou arcibiskupu A. C. Stojanovi.

Podle epidemické situace ve Zlínském kraji se pak možnosti rozšíří nejen o nabídku návštěvy podzemí baziliky, ale také o stálé expozice ve Velehradském domě sv. Cyrila a Metoděje s názvem Velehrad na křižovatkách evropských dějin a Bible pro malé i velké. Velehrad se také opět zapojí do akcí, jako je Noc kostelů 28. května a Víkend otevřených zahrad 12. a 13. června.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Arcibiskupský palác Olomouc

Štítky památky, církev, koronavirus, otevření Olomoucký kraj, biskupství, výstava, Arcibiskupský palác, Olomouc, Zlínský kraj, Arcibiskupský zámek Kroměříž, Olomoucký kraj, Noc kostelů, Muzeum umění Olomouc, Velehrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památky olomouckého arcibiskupství se již připravují na zahájení sezony  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.