Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Mladí přerovští výtvarníci vystavují v nasvícené výloze na náměstí

Desítky výtvarných děl ozdobily výlohy bývalé prodejny Emos na náměstí TGM v Přerově. Netradiční galerijní prostor využili absolventi výtvarného oboru zdejší Základní umělecké školy Bedřicha Kozánka. Se svou tvorbou se ve městě představují pravidelně, loni však tradici přerušila pandemie koronaviru.

Práce si lidé na náměstí mohou prohlédnout i v noci, jsou totiž  speciálně nasvíceny.

"Výstava je retrospektivní a její podstatou je prezentovat nejzdařilejší práce, které vznikly během uplynulých let docházky každého žáka. Jak se mladým absolventům podařilo splnit všechna netradiční zadání, to mohou příchozí posoudit za výlohami na náměstí TGM do konce června," uvedla vedoucí Galerie města Přerova Lada Galová.

Dosavadní představování absolventů výtvarných oborů ZUŠ se konalo v Galerii města Přerova.

"Loni tradici květnové výstavy ZUŠ po sedmi letech přerušil koronavirus. Osmý ročník se vůbec neuskutečnil. Letos jsme nechtěli mladé absolventy připravit o možnost vystavit svá díla, na kterých celé roky své docházky na uměleckou výuku pracovali. Galerie města Přerova, tradiční pořadatel absolventské výstavy, proto nabídla začínajícím umělcům náhradní výstavní prostory, které momentálně provizorně provozujeme," uvedla organizátorka výstavy.

Svou tvorbu ve výloze představují někteří absolventi letošního školního roku podle svých aktuálních možností. Letos ve výtvarném oboru absolvuje 24 studentů.

"Pravděpodobně se do výstavy nezapojí všichni, někteří kvůli možné karanténě, jiným na pracích chybějí ateliérové dodělávky, které jsme kvůli covidu při distanční výuce nezvládali," uvedla pedagožka Světlana Lašáková. Prostor byl nabídnut i loňským absolventům, kteří o tradiční výstavu přišli.

Prostory výlohy bývalé prodejny Emos na náměstí TGM využila galerie v koronavirové době i dříve, a to z důvodu uzavření výstavních prostor. Na konci loňského roku je zaplnily obří skleněné plastiky a velkoplošné barevné fotografie akademického sochaře Marka Trizuljaka.

Největší budovu na náměstí, kterou koupilo město, čeká v budoucnu zásadní rekonstrukce. Přestavba pětipodlažní budovy, do které se přestěhuje zhruba 160 úředníků města, se bude řídit návrhem autorů zahraniční společnosti Anagram&Gruppa. Náklady na rekonstrukci jsou 130 milionů korun.

Výstava představuje návrhy na rekonstrukci administrativní budovy Emos

Obyvatelé Přerova si mohou prohlédnout návrhy na rekonstrukci největší budovy na náměstí TGM v Přerově známé jako Emos. Soutěž na přestavbu pětipodlažního objektu pro 160 úředníků vyhrála zahraniční společnost Anagram&Gruppa. Náklady na rekonstrukci...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Linda Tomišová

Štítky výstava, výloha, absolventi, ZUŠ, Přerov, EMOS, pandemie covidu-19, galerie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladí přerovští výtvarníci vystavují v nasvícené výloze na náměstí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.