Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Olomouc rozezpívala na pouličním festivalu až stovka hudebníků

Až stovka hudebníků před bary, kavárnami či hospodami rozezpívala a roztančila dnes v podvečer centrum Olomouce na akci s názvem Olomouc (o)žije. Nevšední hudební festival s podtitulem Největší průchodový hudební festival v ulicích přilákal do centra tisíce návštěvníků.

Kapely i sólisté vyšli za lidmi na náměstí i do přilehlých ulic. Hráli zadarmo, pouličním umělcům přispívali lidé za vystoupení do speciálních zdobených sklenic. Podle pořadatele Štěpána Havrana by se pouliční festival mohl stát v Olomouci tradicí. 

S hudebními nástroji do centra dorazilo na šest desítek hudebních subjektů čítajících dohromady až stovku muzikantů. "Baví mě dělat akce, při kterých se spojují lidé a když se to dělá z nezištnosti. To je i jádrem této akce, všichni písničkáři zde vystupují zdarma a bez nároku na honorář, dostanou jen to, co jim lidé hodí do sklenice," uvedl Havran.

Festival Olomoučanům po dlouhé kulturní pauze způsobené pandemií koronaviru padl do noty. V ulicích města zněl vpodvečer jazz i folk, na Horním náměstí roztančila návštěvníky romská kapela. Ulice byly plné lidí, kteří se zastavovali u jednotlivých hudebníků a poslouchali, aby se pak přesunuli dál k jinému žánru po celém centru.

Reakce muzikantů byly podle pořadatelů velmi pozitivní. "Těšili se na to, až si budou moci zahrát a udělat radost lidem. Hudebníci jsou z Olomouce a blízkého okolí, nechybějí ani Přerováci ale i z dalších míst, například písničkář Pavel Helan je z Prahy," doplnil pořadatel. Konceptem akce je podle něj pouliční hraní, kdy hudebníci rozdávají radost lidem v bezprostředním kontaktu a spontánně.

V budoucnu by se mohlo přidat i pouliční divadlo

Festival začal v šest hodin a harmonogram vystoupení záležel na hudebnících, kteří si rozvrhli vstupy a pauzy s ohledem na své hrající sousedy i diváky.

Například na Dolním náměstí mohli posluchači i sledovat hudebníky na šesti místech, další hudebníci potěšili posluchače na Horním náměstí, na náměstí Republiky a Žerotínově náměstí, hudba se ozývala i z Riegrovy ulice či ulice Ostružnické, Ztracené, Mahlerové a Denisové.

Akci podpořila Univerzita Palackého a její projekt Zaparkuj či Letní kino Olomouc. Podle hlavního organizátora by se mohl stát nevšední festival tradicí. "Reakce jsou pozitivní a to nejen ze strany hudebníků, ale i ze strany jednotlivých podniků. Byl bych moc rád, kdyby se to stalo tradicí a do budoucna se festival obohatil například i o pouliční divadlo," dodal Štěpán Havran.

Pořadatelé festivalů v Olomouckém kraji přidávají další vstupenky

Z povolené kapacity tisíc diváků na venkovních akcích se radují pořadatelé festivalů v Olomouckém kraji. Původně plánovanou kapacitu tak může zvýšit pro své nadcházející festivaly Moravské divadlo i Divadlo Tramtarie, vstupenky do prodeje začali...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK/Luděk Peřina

Štítky hudba, festival, (o)žije, Olomouc, hudební festival, tradice, kavárna, hospoda, pandemie covidu-19, Pavel Helan, hudební skupina, Univerzita Palackého v Olomouci, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc rozezpívala na pouličním festivalu až stovka hudebníků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.