Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

V Olomouci dnes začíná největší výstavní projekt Muzea umění Trienále/SEFO 2021

V Olomouci dnes začíná největší letošní projekt Muzea umění Olomouc, přehlídka současného středoevropského umění Trienále/SEFO 2021. Desítky umělců z tuzemska a Polska, Maďarska, Slovenska, Rakouska či Slovinska budou ve městě prezentovat svá díla. Konat se budou workshopy, koncerty, divadelní představení, happeningy a přednášky.

"Jde o nejvýznamnější výstavní projekt Muzea umění v letošním roce. Trienále plně navazuje a rozvíjí dlouholeté snahy a myšlenku našeho muzea, jde o mapování a představování kultury středoevropského prostoru, rozvíjí a aktualizuje tak zásadním způsobem projekt Středoevropského fóra," uvedl ředitel muzea Ondřej Zatloukal.

Olomoučané či návštěvníci města podle Zatloukala výstavní projekt nepřehlédnou, překročí totiž zdi muzea. "Spojili jsme se s dalšími kulturními akcemi, institucemi, otevřeme pro veřejnost proluku určenou pro stavbu Středoevropského fóra a vstoupíme také do ulic," doplnil ředitel muzea.

Hlavní výstava má název Universum. Svůj pohled na něj přináší tři desítky umělců, kteří vystavují přímo v expozici muzea moderního umění. "Universum chápeme jako celek, ve kterém vědomě žijeme, který záměrně organizujeme, abychom se v něm neztratili - ztělesňuje je právě muzeum. To, co nás zajímá, je způsob utváření a vyhodnocování lidské zkušenosti, její formulace v uměleckém díle a sdílení," uvedla hlavní kurátorka trienále Barbora Kundračíková. Výstavní projekt má tři roviny, Muzeum umění, město Olomouc a střední Evropa.

K výstavě vyjde více než stostránkový průvodce

Každý z více než třiceti autorů přináší zároveň i vlastní příběh. Představí se například český výtvarník a spisovatel Pavel Büchler, Anna Witt z Rakouska i jedna z hlavních osobností trienále, průkopník počítačového umění Polsku Jan Pamuła.

"Každé trienále by měla zaštítit jedna významná osobnost působící v regionu střední Evropy. V tomto úvodním ročníku je to právě Jan Pamuła, jehož dílu věnujeme samostatný výstavní projekt a navíc vydáme rozsáhlou autorovu monografii," uvedl kurátor jeho výstavy Ladislav Daněk.

"Srdečně děkuji Muzeu umění, které se již stalo v Polsku mýtickým zjevem, takovou legendou. Na čtvrteční vernisáž přijede mnoho lidí z Polska a ponesou tu informaci dál do světa," řekl Pamuła.

Kromě domácích aktivit expanduje v září program i do institucí v Budapešti, v Košicích či do Krakova. Provází jej i bohatý doprovodný program, který začíná v pátek hudebním workshopem Vidět hudbou na schodech Michalského výpadu.

K výstavě vyjde také více než stostránkový průvodce, také Jan Pamuła se dočká podrobné monografie. Veškeré informace o výstavním projektu a programu najdou zájemci na stránkách Trienále.

Expozici Století relativity v Muzeu umění doplnil zvláštní obraz Petera Angermanna

Stálou expozici Muzea umění v Olomouci s názvem Století relativity doplnil podivuhodný obraz s názvem Autoportrét jako Kleinova láhev od významného německého malíře Petera Angermanna. Dílo člena někdejší legendární skupiny Normal a emeritního...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Muzeum umění

Štítky Muzeum umění, Trienále, SEFO, Olomouc, projekt, Muzeum umění Olomouc, muzeum, Polsko, výstava, Rakousko, Jan Pamuła, Maďarsko, Slovensko, Slovinsko, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouci dnes začíná největší výstavní projekt Muzea umění Trienále/SEFO 2021  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.