Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Do Olomouce míří flamenkoví tanečníci na Colores Olomouc, zatančí v centru města

Netradiční podobu bude mít letos multižánrový festival flamenkové hudby Colores Olomouc, hlavní galavečer se uskuteční na Horním náměstí a bude pro diváky zdarma. O program se postará španělská tanečnice Maríe Juncal. Přehlídka spojená s vášnivým tancem a rytmickou španělskou hudbou se koná od 29. července do 1. srpna, atmosféru obstarají nejen flamenkoví tanečníci, ale i španělská kuchyně, řekl ředitel festivalu Viktor Šebesta.

"Letos máme už 13. ročník festivalu Colores Olomouc a asi to nejzásadnější je, že bude. V rámci stále se dramaticky měnících opatření jsme se rozhodli změnit koncept hlavního pořadu, což je galavečer. Letos tak bude open-air, na Horním náměstí u radnice a bude zdarma. Chtěli jsme tím předejít možným komplikacím s testováním a kapacitou a nechali jsme tomu tak spíše neformálnější způsob," uvedl Šebesta.

Hlavní program galavečera nabídne španělskou tanečnici Maríi Juncal a její doprovodnou skupinu. "Věříme, že do pátku 30. července, na kdy je galavečer naplánován, se nestane nic, co by zabránilo umělcům ze Španělska přiletět," doplnil Šebesta. María Juncal, původem z Kanárských ostrovů, je pokračovatelkou slavné flamenkové dynastie Borull. Vystupovala společně s legendami španělské flamenkové scény, za svůj tanec získala řadu prestižních cen. V ČR vystoupí poprvé na festivalu Colores se svým nejnovějším projektem Emotions.

Festival začne o den dříve tradiční flamenkovou fiestou, v sobotu program pokračuje na Horním náměstí dvěma koncerty. V prvním z nich se představí uskupení s flamenkovým kytaristou či flétnistou a flamenkoví tanečníci, na pódiu je poté vystřídá skupina Azahar v mezinárodním složení z českých, uruguayských či izraelských hudebníků. "Festival zakončíme v neděli v Kapli Božího těla koncertem klasické hudby, kdy se na festivalu představí v rámci svého evropského turné španělský kytarista Carlos Jaramillo," doplnil ředitel festivalu.

Letošní ročník podle něj nebude výdělečný, důležité bylo pro pořadatele udržet tradici této přehlídky. Předchozí galavečery festivalu se konaly v prostorách Výstaviště Flora, loni pořadatelé akci kvůli situaci kolem koronaviru přesunuli z výstaviště do menších prostor filharmonie. Festival má v Olomouci dlouholetou tradici, každoročně na něj jezdí přední světoví tanečníci flamenka. Milníkem byl koncert světové hudební hvězdy kytaristy Paco de Lucíi v roce 2013, po němž se zájem o festival ještě zvýšil.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Colores festival

Štítky ČR, Španělsko, hudba, festival, flamenco, Olomouc, tanečník, koncert, María Juncal, centrum města, Paco de Lucía, Carlos Jaramillo, tanec, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Olomouce míří flamenkoví tanečníci na Colores Olomouc, zatančí v centru města  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.