Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Na Horním náměstí se dnes rozzáří Sloup světla, připomene oběti pandemie

Centrum Olomouce čeká dnes večer velké audiovizuální představení s názvem Sloup světla. Účinkovat v něm budou všechny soubory Moravského divadla, součástí představení bude i světová premiéra skladeb Mikoláše Troupa. Sloup světla, který je součástí Dnů evropských dědictví, má být zároveň modlitbou pro oběti pandemie koronaviru.

Představení se uskuteční ve 20 hodin. Inspirací se autorům stala dominanta města, Sloup Nejsvětější Trojice, který bude během představení nasvícen. Na Horním náměstí již kvůli projektu vyrostla dvě pódia, na kterých se bude představení odehrávat.

Režie velkolepého projektu se ujal umělecký šéf opery Jihočeského divadla v Českých Budějovicích Tomáš Ondřej Pilař. "Na počátku mých úvah stál obraz Sloupu Nejsvětější Trojice, jedné z nejvýraznějších dominant Olomouce, a jakási moje umělecká meditace nad tím, jak tuto úchvatnou barokní, v kameni zhmotněnou modlitbu přeložit do jazyka jednadvacátého století, kdy stojíme uprostřed města v pokorné touze, aby se už celospolečenská tragédie vyvolaná pandemií uzavřela," uvedl Pilař.

Celé představení je koncipováno jako modlitba za konec pandemie. Na jeho začátku se rozezní všechny olomoucké zvony, zatímco se k nebi budou vznášet balonky jako znamení duší, obětí pandemie v kraji. Projekt bude poté zakončen vztyčením nového "morového" sloupu, takzvaného Sloupu světla, a to za zvuku světové premiéry nové symfonické skladby, která má vyjadřovat naději.

V programu se objeví i známé operní sbory

Autorem skladeb zkomponovaných speciálně pro Sloup světla je jeden z nejlepších českých varhaníků Mikoláš Troup. Během večera zazní intráda pro sedm žesťových nástrojů Sursum Corda, sváteční ouvertura pro orchestr Signum Iris a litanie pro sóla, smíšený sbor a orchestr s názvem Columna Ignis.

"Pro tento večer jsem měl zejména představu velkého vokálně symfonického díla, které podpoří rozsvícení Sloupu světla, a přál jsem si, aby se jednalo o zhudebnění nápisů nesených kartušemi na barokním Sloupu Nejsvětější Trojice, tedy, aby se tento kamenný monument díky jmenované skladbě metaforicky proměnil v nehmotnou hudbu a spolu s paprsky světla jako modlitba zamířil k nebesům," popsal Pilař.

Kromě nových skladeb Mikoláše Troupa zazní na Horním náměstí také ukázky ze slavných domácích i zahraničních oper. Diváci se mohou těšit na ukázky z opery Libuše od Bedřicha Smetany, Beethovenovy opery Fidelio či z Pucciniho opery Turandot.

V programu se objeví i známé operní sbory z děl Nabucco a Prodaná nevěsta. Na pódiu bude projekt doprovázet baletní soubor, ale i členové olomoucké činohry, jejichž poselství se budou během večera promítat na velkoplošné obrazovce. Na konci představení promluví prostřednictvím obrazovky olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Cesta za památkami i pouličním uměním. Olomouc oslaví evropské dědictví

Rozmanité kulturní akce, netradiční prohlídky města i nepřístupných památek znovu po roce přinášejí Dny evropského dědictví v Olomouci. Město připravilo pro zájemce mimo jiné patnáct komentovaných prohlídek, které zájemce zavedou k olomouckém...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Olomouc

Štítky Dny evropského dědictví, památky, divadlo, koronavirus, Olomouc, představení, pandemie, opera, pandemie covidu-19, projekt, Sloup Nejsvětější Trojice, Jihočeské divadlo, Ludwig van Beethoven, Bedřich Smetana, Jan Graubner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Horním náměstí se dnes rozzáří Sloup světla, připomene oběti pandemie  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.