Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Nejistý začátek sezony. Divadlo Tramtarie doufá v návrat diváků

S obavami vyhlížejí začátek divadelní sezony zástupci olomouckého Divadla Tramtarie, po úspěšných letních open air festivalech se kultura vrací zpět do vnitřních prostor. Tramtarie plánuje uvedení premiér a s napětím očekává, jaký bude divácký zájem při přetrvávajících protiepidemických opatřeních.

Divadlo Tramtarie vstupuje do své 18. sezóny. Zahájí ji obnovenou premiérou romantického dramatu Madisonské cesty, do konce roku pak soubor Tramtarie nazkouší další dvě dosud neuvedené inscenace. „Máme za sebou dva úspěšné venkovní festivaly, kde o diváky nebyla nouze, s návratem do uzavřených prostor ale vnímáme určitou nechuť diváků řešit nařízená opatření, sedět v hledišti v roušce a podobně. Netušíme, jestli lidé budou chodit do divadla tak, jako dřív,” komentuje situaci na prahu nové sezony ředitelka divadla Petra Němečková.

Kapacita hlediště komorní scény je okolo 80 diváků. Tržby ze vstupného jsou pro Tramtarii klíčové. Divadlo uvádí, že je ze 65 procent ekonomicky soběstačné. „Dokážeme si totiž na sebe vydělat víc než polovinu rozpočtu a to v kultuře není vůbec běžné. Bývá zvykem, ze většinu rozpočtu kulturních organizací pokrývají dotace,” vysvětluje Němečková.

Tramtarie nyní burcuje příznivce divadelních představení sloganem: Pomozte nám nahodit řemen! „Rádi bychom vyzvali naše diváky, ať chodí do divadla, máme na repertoáru spoustu novinek, které jsme nazkoušeli těsně před lockdownem nebo během něho, a které rozhodně stojí za vidění,” tvrdí ředitelka divadla.

Kromě zmíněných novinek, mezi které patří skandální drama Nebezpečné známosti, originálně pojatá klasika Tři sestry nebo hořká komedie Hřeben Bruce Willise, přichystala Tramtarie další premiéry.Sezona začíná 14. září obnovenou premiérou Madisonských cest, kterou divadlo poprvé uvedlo loni v březnu, ale po jediné repríze byla divadla vládními nařízeními uzavřena.

Další premiéru uvede Tramtarie už v říjnu, půjde o autorskou komedii Patrika Bouška Láska, sex a internety v režii hostující Terezy Říhové. Novinka se bude s humorem věnovat aktuálnímu fenoménu seznamování na internetu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv divadla Tramtarie

Štítky divadlo, Tramtarie, kultura, opatření, covid-19, Olomouc, premiéra, Divadlo Tramtarie, festival, Bruce Willis, Tři sestry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejistý začátek sezony. Divadlo Tramtarie doufá v návrat diváků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.