Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

V Olomouci bude knižní veletrh. Dětem nabídne autorské čtení strašidelných příběhů

Především autorské a umělecké publikace nabídne milovníkům literatury olomoucký knižní festival LITR. Od pátku do neděle se na něm budou prezentovat desítky nakladatelů, ale i samotní autoři či ilustrátoři. Po celý nadcházející víkend budou moci návštěvníci absolvovat také maraton autorských čtení, projekcí, výstav, koncertů nebo tvůrčích dílen pro děti i dospělé.

LITR letos poprvé otevře dveře také kreativním ateliérům a studiím po celém městě. Festival se letos odehraje v Olomouci posedmé. Samotný veletrh se uskuteční v sobotu a v neděli v prostorách bývalého jezuitského Konviktu v Uměleckém centru Univerzity Palackého.

"Tradiční olomoucká událost nabízí to nejzajímavější ze světa nezávislé knižní tvorby a zaměřuje se především na autorské a umělecké publikace. Návštěvníci mohou mezi více než čtyřiceti nakladateli a tvůrci najít nejen krásné knihy, ale také umělecké tisky nebo hravé papírové výrobky," uvedla mluvčí festivalu Eliška Šrubařová.

Knižní festival LITR prezentuje podle pořadatelů to nejlepší z českých knih, které v poslední době vznikly. "V průběhu veletrhu si tak kromě krásných výtvorů všech nakladatelů budou moci návštěvníci prohlédnout vítězné knihy ze soutěže Nejkrásnější české knihy a Zlatá stuha za rok 2020 nebo animované trailery na nominované knihy Magnesia Litera," doplnila mluvčí festivalu.

Víkendový program bude po celém městě

Program zahájí v pátek kapli Božího Těla autorské čtení Vojtěcha Matochy z dobrodružné knihy Prašina. Umělec Jan Pfeiffer poté vezme návštěvníky na performativní procházku do Galerie XY, kde bude zahájena jeho výstava Trinity. Odtud mohou zájemci pokračovat v procházce po vernisážích v dalších galeriích ve veřejném prostoru, jako je Galerie PAF sídlící ve Ztracené ulici, Vitrína Deniska na Denisově a Galerie Véčko v Univerzitní ulici.

"Výstavní program se letos soustředí na různé možnosti komunikace s diváky, umělci i architekturou Olomouce," uvedl kurátor Alexandr Jančík.

Víkendový program bude kromě veletrhu rozprostřen po celém městě. Pro děti jsou připraveny workshopy a autorská čtení, například workshop ilustrace ke knize Klub divných dětí s Nikolou Logosovou, kresby portrétu s výtvarnicí Magdalénou Hejzlarovou nebo autorské čtení plné strašidelných příběhů s Janem Nejedlým. Na parkánu Konviktu bude pro ně připravena také divadelní herna i projekce animovaných filmů.

Pro dospělé bude připraveno autorské čtení Petra Borkovce, workshop okamžitého tisku s principy litografie nebo komentovaná prohlídka po LITR výstavách. V sobotu odpoledne mimořádně také otevře své dveře řada studií, ateliérů a dílen. Program lze nalézt na litrolomouc.cz.

Vytuněný víkend knih na nádvoří i v dodávce, pro děti i dospělé. Takový bude knižní veletrh LITR

Opak Dissu, Napeča Koláča, V chapadlech murmuru, To je metro, čéče! - to nejsou magická zaklínadla, ale jen některé z mnoha programových bodů 6. ročníku knižního veletrhu LITR 2020! Autorská čtení, workshopy, besedy, výstavy, performance, koncerty...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto litrolomouc.cz

Štítky knižní veletrh, literatura, festival, LITR, Olomouc, autorské čtení, výstava, kniha, veletrh, galerie, koncert, Univerzita Palackého v Olomouci, Petr Borkovec, Jan Nejedlý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouci bude knižní veletrh. Dětem nabídne autorské čtení strašidelných příběhů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.