Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Letošní úspěšné filmy z AFO Olomouc míří do několika kin po celé republice

Letošní úspěšné filmy, které mohli vidět diváci během mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia film Olomouc míří do kin ve vybraných městech Olomouckého kraje, ale i za jeho hranicemi. V sálech budou moci zájemci spatřit výběr toho nejlepšího ze světové soutěže z letošního ročníku této filmové prohlídky, která se konala v dubnu a v květnu v on-line podobě.

"Chceme v těchto nelehkých časech podpořit kinaře a chceme vědu a skvělé filmy dostat k co nejširší veřejnosti. Připravili jsme výběr nejzajímavějších filmů ze soutěže 56. ročníku AFO, který proběhl on-line letos na jaře. V Olomouci pak přidáme i speciální projekce filmových blockbusterů spojených se světem vědy," uvedl ředitel festivalu Jakub Ráliš.

Série projekcí AFOKINO budou moci diváci v jednotlivých městech navštívit za zvýhodněné vstupné, na některých místech budou přitom navíc doplněny i o doprovodný program, jako jsou odborné úvody, obří nafukovací model zeměkoule nebo hudební vystoupení po projekci filmů. Přesný rozpis všech projekcí je k dispozici a průběžně aktualizován na webu

Kromě měst v Olomouckém kraji, jako je Přerov, Olomouc či Zábřeh, se snímky budou promítat v Uherském Hradišti, Jičíně či v Hodoníně.

Na AFO naváže Prague Science Film Fest

V nabídce figuruje vítězný film posledního ročníku festivalu s názvem Poslední artefakt o redefinici hodnoty kilogramu, ale také film, který získal čestné uznání poroty s názvem In Silico.

Přírodovědné dokumenty zastupuje snímek o největší kolonii tuleňů kuželozubých na světě s názvem Tuleni z ostrova Sable. Cestovat po světě bude možné také během promítání s finským lingvistou Gustafem Ramstedtem v dokumentu Východní vzpomínky. Chybět v nabídce AFOKINO nebude například ani výprava do vesmíru, tentokrát až na planetu Pluto, kolem které v roce 2015 proletěla sonda New Horizons a pořídila snímky plné překvapivých zjištění.

Nejstarší česká přehlídka se kvůli pandemii koronaviru uskutečnila letos ve virtuálním prostoru již podruhé, divákům tehdy nabídla přes 100 dokumentárních filmů, rozhovory s osobnostmi z Česka i zahraničí, speciální instalaci na ohradě Muzea umění ale i osm hudebních koncertů. Navazovat na ni bude od 18. do 22. října festival Prague Science Film Fest, který pořádá Česká zemědělská univerzita právě ve spolupráci s olomouckým festivalem a Univerzitou Palackého.

AFO nabídne osm desítek soutěžních filmů, festival bude také letos on-line

Na téměř osm desítek soutěžních filmů se mohou na přelomu dubna a května těšit diváci festivalu Academia film Olomouc. Do nejstarší české přehlídky populárně vědeckých filmů se přihlásilo přes 3000 snímků z celého světa. Také letos se festival...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Academia film Olomouc

Štítky AFO, festival, film, kino, Olomouc, Olomoucký kraj, Academia, pandemie covidu-19, Univerzita Palackého v Olomouci, Česká zemědělská univerzita v Praze, Muzeum umění Olomouc, New Horizons, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní úspěšné filmy z AFO Olomouc míří do několika kin po celé republice  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.