Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Divadelní představení pro školy chybí Moravskému divadlu i Tramtarii

Jedno z méně viditelných zmírnění opatření proti šíření koronaviru umožňuje školám navštěvovat divadelní inscenace bez prokazování bezinfekčnosti. Objednávky představení pro žáky ale zatím divadla neevidují, školy po loňských zkušenostech raději vyčkávají.

"Právě vinou stávající covid situace a nejasností kolem podmínek konání hromadných akcí pro děti nemáme naplánovaná žádná dopolední představení pro školy na měsíce září a říjen. Teprve nyní připravujeme nabídku pro školy, kterou budeme rozesílat v první polovině října. Školní představení jsou nedílnou součástí nabídky Moravského divadla a ze strany škol v Olomouckém kraji je o ně velký zájem," konstatoval ředitel divadla David Gerneš.

V období před počátkem pandemie, například od začátku listopadu do konce prosince 2019, mělo Moravské divadlo Olomouc na programu celkem 18 školních představení. Nyní jich má na stejné období zatím naplánováno šest. "Dopad na ekonomiku divadla není nikterak zásadní, ale dopad společenský je poměrně značný. Děti nemohou poznávat kulturní život a všestranně se rozvíjet. Kvůli tomu není jejich vzdělání kompletní a ucelené, kdy právě divadelní představení by měla být přirozenou součástí výuky literatury, dějin nebo společenských věd," doplnil ředitel.

Obezřetnost při pořádání hromadných akcí pro děti pociťuje i další olomoucký soubor, Divadlo Tramtarie. "Jedna z výrazných činností Divadla Tramtarie jsou zájezdy po celé republice, jezdíme hodně s pohádkami. Nyní registrujeme nižší objednávky od pořadatelů, někteří už i rušili objednané pohádky, což je samozřejmě citelný zásah do už tak poškozené ekonomiky divadla," poznamenala ředitelka Petra Němečková.

Nejistý začátek sezony. Divadlo Tramtarie doufá v návrat diváků

S obavami vyhlížejí začátek divadelní sezony zástupci olomouckého Divadla Tramtarie, po úspěšných letních open air festivalech se kultura vrací zpět do vnitřních prostor. Tramtarie plánuje uvedení premiér a s napětím očekává, jaký bude divácký...

Právě nejistá situace kolem pořádání hromadných akcí a zkušenosti z loňského školního roku vedla řadu škol k tomu, že představení zatím vůbec neobjednávala. Například na Základní škole Velká Dlážka v Přerově děti z prvního stupně v minulých letech pravidelně jezdívaly po celý školní rok na představení do zlínského divadla, o nabídku byl pokaždé velký zájem mezi rodiči. "Snažíme se žít jako před virem, ale je pravda, že divadlo jsme letos opět neobjednávali. Situace je stále nejistá a nějakému plánování moc nesvědčí, stejně jako loni," řekl ředitel školy Martin Černý.

Obdobná situace je i na dalších školách, situace se však může změnit. Vláda rozhodla, že žáci a studenti škol se ode dneška nebudou muset při návštěvě divadel prokazovat takzvanou bezinfekčností, pokud budou z jedné školy nebo z neměnného kolektivu, případně pokud divadla zajistí prostory tak, aby se děti z různých kolektivů nepotkaly. Dosud se od žáků i v tomto případě vyžadoval test na koronavirus.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Moravské divadlo Olomouc

Štítky divadlo, kultura, školy, vzdělání, Divadlo Tramtarie, Olomouc, představení, COVID-19, Moravské divadlo Olomouc, Olomoucký kraj, Martin Černý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadelní představení pro školy chybí Moravskému divadlu i Tramtarii  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.