Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

V Šumperku znělo blues navzdory covidu. Zahrál i bubeník Boba Dylana

Špičkový bluesový festival Blues Alive, který o víkendu skončil v Šumperku, dokázali pořadatelé uspořádat i navzdory sílící epidemii koronaviru. Na největší středoevropské přehlídce svého druhu vystoupily americké i evropské hvězdy a provázela ji přísná opatření. Kdo nebyl očkovaný, mohl se otestovat přímo v šumperském Domě kultury.

Testovací místo zde zřídila šumperská nemocnice. Šumpersko patří v nynější vlně pandemie k těm nejhůře zasaženým regionům. Podle mluvčí nemocnice Hany Hanke zdravotníci provedli stovky testů. 

"Akce se konala za mimořádných podmínek. Podle současných pravidel museli všichni návštěvníci předložit doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo test. A právě poslední možnost zajišťovala Nemocnice Šumperk a její testovací tým přímo v místě konání festivalu. Antigenní testy platí pouze 24 hodin, proto se testovací tým po celé tři dny nezastavil," uvedla Hanke.

Počty hospitalizovaných s covidem podle ní v šumperské nemocnici v současné době rostou každý den. "Přesto jsme přesvědčeni, že nemusíme na kulturní život rezignovat. Podmínkou ale je, abychom přistupovali k současné situaci s respektem a osobní odpovědností. Proto jsme se rozhodli do této akce zapojit a pomoci s organizací tak, aby se vůbec mohla uskutečnit," podotkla mluvčí nemocnice.

Někteří diváci měli respirátory 

Diváků bylo letos na festivalu méně. Loni se přehlídka kvůli pandemii koronaviru vůbec nekonala. Někteří návštěvníci měli v sále respirátory, další spoléhali na to, že kontroly při vstupu zajistily bezpečnost. "Jsem rád, že se festival letos koná v podstatě v té podobě a rozsahu, na jaké jsme bývali zvyklí," řekl například návštěvník Pavel z Brna.

Společně s českou kapelou Livin Free vystoupil i americký bubeník Winston Watson, někdejší spolupracovník Boba Dylana.

Watson hrával s Dylanem v 90. letech, účinkoval například na úspěšné nahrávce Time Out of Mind. Na šumperském festivalu měl původně vystoupit s Robertem Křesťanem a Druhou trávou. Ze zdravotních důvodů však musela Křesťana a jeho kolegy zastoupit kapela Livin Free kolem zpěváka a hráče na Hammondovy varhany Jana Holečka.

S Watsonem stihli čeští muzikanti narychlo nazkoušet více než hodinový program tvořený hlavně skladbami Boba Dylana, ale také písněmi z repertoáru Neila Younga a kapely Crosby, Stills, Nash & Young. Publikum přijalo koncert s nadšením.

Program 25. ročníku Blues Alive připomínal různými způsoby letošní 80. Dylanovy narozeniny. Organizátoři připravili také výstavu nebo přednášky. Základem však zůstaly různé podoby blues.

Blues Alive oznámil další zahraniční hvězdy. Přijede i bývalý bubeník Boba Dylana

Mezinárodní festival bluesové hudby Blues Alive v Šumperku zveřejnil další světové hudebníky, které bude přehlídka letos v listopadu hostit. Do Šumperka přijede jedna z klíčových kapel chicagského blues posledních více než 30 let Lil´ Ed & The...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Nemocnice Šumperk

Štítky Blues Alive, covid, koronavirus, testování, Bob Dylan, Šumperk, festival, pandemie covidu-19, hudební skupina, nemocnice, COVID-19, Neil Young, Robert Křesťan, kulturní dům, Nemocnice Šumperk, okres Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Šumperku znělo blues navzdory covidu. Zahrál i bubeník Boba Dylana  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.