Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Zámek v Čechách pod Kosířem zahájil sezónu výlovem Velkého rybníka

Po předchozích letech poznamenaných pandemií koronaviru byla výlovem Velkého rybníka v zámeckém areálu v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku zahájena letošní sezóna. Návštěvníci se letos mohou těšit i na novinky v Arboretu Bílá Lhota.

Na zámku Čechy pod Kosířem jsou v letošní sezóně k vidění kresby a obraz Josefa Mánesa s názvem Utonulý, který pravděpodobně vznikl v létě roku 1867, kdy Mánes na zámku pobýval. V plánu je řada dalších akcí.

V Arboretu Bílá Lhota bude zase během léta zahájena dlouho připravovaná Zemědělská expozice. Po tříleté pauze se pak v sobotu 16. dubna uskuteční tradiční akce "Velikonoce v Arboretu Bílá Lhota". Pro návštěvníky jsou v době od 10 do 17 hodin připraveny ukázky zdobení velikonočních vajec i pletení pomlázek z proutí.

V Čechách pod Kosířem si lidé mohou koupit lavičku v parku. Zájem je velký

V Čechách pod Kosířem na Prostějovsku si lidé mohou koupit lavičku v zámeckém parku. Vedení památky předpokládá, že se jí tak už letos podaří obnovit veškerý mobiliář. Zájem je velký, nyní zbývají poslední kusy. Na každé darované lavičce bude...

V rámci hlavní budovy muzea v Olomouci se návštěvníci v letošní sezóně mohou těšit na výstavu světoznámého fotografa Jana Saudka nebo na novou přírodovědnou expozici "Od počátku do konce". "Expozice Od počátku do konce dodá dětem a mládeži ucelené informace o přírodovědě základních a středních škol. Ve čtyřech celcích - paleontologii, geologii, botanice a zoologii expozice představí ty nejdůležitější přírodní jevy a nejvýznamnější zástupce fosílií, hornin, rostlin, hub a živočichů," uvedl tiskový mluvčí VMO Antonín Valenta.

Stěžejní výstavou letošní sezóny bude expozice "Dětský svět", která návštěvníkům představí dětství od 2. poloviny 19. století po 80. - 90. léta 20. století. Tato výstava se stane "pilotním výstavním projektem", který bude připraven v úzké spolupráci Historického ústavu, výstavního oddělení i edukačního oddělení Vlastivědného muzea. 

Vlastivědné muzeum také připravuje nový návštěvnický informační systém, který sjednotí značku muzea, zámku i arboreta jako celku. 

Vlastivědné muzeum v Olomouci povede dosavadní ředitel AFO Ráliš

Vlastivědné muzeum v Olomouci povede od února příštího roku dosavadní ředitel festivalu Academia film Olomouc Jakub Ráliš. Na výběru nového ředitele se shodli radní Olomouckého kraje. Ráliš vystřídá ve funkci dlouholetého šéfa muzea Břetislava...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto FB Zámek Čechy pod Kosířem

Štítky muzeum, Olomouc, zámek, Čechy pod Kosířem, rybník, Velký rybník, výstava, pandemie covidu-19, Arboretum Bílá Lhota, Josef Mánes, okres Prostějov, Velikonoce, Jan Saudek, Bílá Lhota

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlastivědné muzeum v Olomouci zahájilo sezónu výlovem Velkého rybníku v Čechách pod Kosířem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.