Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Velikonoční koncert Moravské filharmonie přinese duchovní hudbu i podporu ukrajinským matkám

Speciální velikonoční koncert s podtitulem Duchovní síla lidského hlasu připravila Moravská filharmonie Olomouc do prostor Arcibiskupského paláce. Kulturní akce se koná tuto středu a pro zájemce bude k dispozici i online na sociálních sítích. Během přenosu budou moct lidé zasílat dárcovské SMS pro rodinné centrum Olivy, které podporuje matky a děti z Ukrajiny.

Programem večera budou Markovy pašije ve verzi, která se připisuje německému opernímu skladateli Reinhardu Keiserovi. Byl současníkem Johanna Sebastiana Bacha, jenž tuto skladbu uvedl ve Výmaru a zanesl do ní vlastní úpravy.

Na koncertu 13. dubna od 19 hodin vystoupí Akademický sbor Žerotín a sólisté filharmonie Karolína Plicková, Monika Jägerová, Jaroslav Březina, Matúš Šimko a Jaromír Nosek. Koncert povede hlavní hostující dirigent Moravské filharmonie Christian Knüsel.

"Propojili jsme starou muziku s mladším obsazením v autentických prostorách, proto bude Velikonoční koncert v Arcibiskupském paláci zážitek. Posluchače přivítá arcibiskup Jan Graubner," uvedl ředitel filharmonie Jonáš Harman. Velikonoční koncert bude také přenášen on-line na youtube a facebooku Moravské filharmonie za účelem podpory rodinného centra Olivy. "Během přenosu bude možné posílat dárcovské SMS zprávy," doplnil Harman.

Rodinné centrum Olivy v přímé reakci na válečnou krizi na Ukrajině a na příliv velkého množství ukrajinských rodin do Olomouce zřizuje Centrum pro maminky a děti z Ukrajiny, které je již v provizorním provozu. V jeho prostorách je umístěn sklad humanitární pomoci a také prostor, který bude matkám s dětmi primárně sloužit k odpočinku, volnočasovým aktivitám, výuce českého jazyka, hlídání dětí, zprostředkování potřebných informací či psychologické a lékařské pomoci.

Centrum pomáhá také s navázáním kontaktů s českými matkami i se stávající ukrajinskou komunitou dlouhodobě žijící v Olomouci, a také s uplatněním na trhu práce. "Nasbírané finanční prostředky budou sloužit k pokrytí prostředků na personál, nájemné, vybavení, služby, pomůcky a hračky pro děti a maminky, přímou humanitární pomoc, kterou předáváme ukrajinským rodinám, které přicházejí a žádají o pomoc a podporu," uvedla ředitelka centra Jana Petřivalská Vaculová. Doplnila, že jde zejména o léky, hygienické potřeby, trvanlivé potraviny či pomůcky do školy.

Pro lepší šanci na práci. Ukrajinští uprchlíci se učí češtinu na olomoucké univerzitě

Třítýdenní rekvalifikační kurz češtiny absolvují na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci první ukrajinští uprchlíci. Výukové semináře pomohou válečným běžencům odstranit jazykovou bariéru, cílem je také zvýšit jejich šanci na...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky Kultura, koncert, velikonoční koncert, hudba, Moravská filharmonie, Olomouc, podpora, charita, dobročinná akce, Ukrajina, Arcibiskupský palác, Moravská filharmonie Olomouc, Johann Sebastian Bach, Jaroslav Březina, Jaromír Nosek, Jan Graubner, Výmar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velikonoční koncert Moravské filharmonie přinese duchovní hudbu i podporu ukrajinským matkám  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.