Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Černí Češi: Unikátní dokument přináší vzpomínky afrických sirotků na život v Československu

Saima, Nangula či Nepolo. To jsou jména některých z hlavních postav unikátního dokumentu, jenž mapuje osud namibijských dětí, které v 80. letech minulého století žily v Česku a měly se stát novou elitou ve své zemi. Filmaři ve spolupráci s Univerzitou Palackého tři roky zachycovali jejich minulé i aktuální osudy. Jedinečný snímek bude mít ve čtvrtek premiéru na olomouckém festivalu AFO.

Složité příběhy 56 namibijských dětí, které byly vychovávány v Československu v 80. letech zachytil režisér Martin Müller. Speciální vzdělávací program namibijského osvobozeneckého hnutí SWAPO a KSČ měl za cíl vytvořit z válečných sirotků a polosirotků novou generaci elity.

„Tento politický a především sociální experiment ztroskotal začátkem devadesátých let v důsledku zásadních politických změn v obou zemích,“ vysvětlila v úvodu afrikanistka a kulturní antropoložka Kateřina Mildnerová, která je zároveň autorkou námětu. Právě její kniha Černí sokoli se stala předlohou k filmu.

 „Děti byly bez ukončeného základního vzdělání a bez jakékoliv jazykové a psychologické přípravy nuceně přesídleny do Namibie, kde se nedokázaly kulturně adaptovat. Byly vráceny do země, jejíž jazyk již neznaly, kde neměly rodiny a osudy mnohých z nich tak poznamenaly existenční problémy, drogy či sexuální násilí,“ doplnila.

Dokumentaristé pátrali po dnes již dospělých namibijských dětech a tři roky sledovali jejich osudy jak v Namibii, tak v České republice. Prostor dostaly i české vychovatelky a rodiny, které se o Namibijce tehdy starali.

Černí Češi, jak sami sebe označují, dodnes vzpomínají na dětství prožité v Československu, které považují za svůj pravý domov. „Hrdinové našeho filmu jsou vykořenění, nepatří ani do jedné země. Idealizují si minulost, složitě se vyrovnávají s přítomností a mají nejasnou budoucnost,“ podotkl režisér dokumentu Martin Müller.

Olomouc jako metropole popularizace vědy. Nejen filmová přehlídka AFO se vrací do kinosálů

S hlavním poselstvím naděje odstartoval v Olomouci 57. ročník festivalu populárně-vědeckých filmů AFO. Po dvou letech v online prostředí se hanácká metropole stane centrem popularizace vědy nejen prostřednictvím špičkových snímků světové kvality....

Celovečerní dokument vznikl pod Univerzitou Palackého v koprodukci s Českou televizí, což nebývá časté. „Jsem velmi rád, že se nám to podařilo. Myslím, že téma filmu je v kontextu dnešních událostí v Evropě velmi aktuální,“ uvedl rektor univerzity Martin Procházka. „Tisíce lidí dnes hledají své místo v novém prostředí, mezi cizími lidmi. Měli bychom jim pomoci, aby neztratil svou identitu a necítili se zrazeni, tak jako hrdinové našeho filmu,“ navázal.

Snímek Černí Češi bude mít slavnostní představení na 57. ročníku mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc. Premiéra proběhne v kinosále Vlastivědného muzea v Olomouci ve čtvrtek 28. dubna ve 20:00.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Radim Kaller

Štítky Univerzita Palackého, dokument, Academia film Olomouc, AFO, Černí Češi, Československo, film, Univerzita Palackého v Olomouci, Česko, Martin Müller, festival, SWAPO, KSČ, Namibie, Martin Procházka, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Černí Češi: Unikátní dokument přináší vzpomínky afrických sirotků na život v Československu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.