Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

V České Vsi se otevřelo válečné muzeum, zázemí má v bývalé zbrojnici

Válečným zajatcům ze druhé světové války, padlým československým vojákům z první světové války, ale i osudům vojáků z novodobých misí se věnuje Válečné muzeum, které se na začátku týdne otevřelo v České Vsi na Jesenicku. Zázemí našlo v bývalé hasičské zbrojnici, jejíž prostory prošly v uplynulých měsících rozsáhlou rekonstrukcí za 7,5 milionu korun. Muzeum chce expozicí přiblížit válečnou historii nejen zdejším obyvatelům, ale i turistům.

"V muzeu najdou návštěvníci několik expozic, nechybí expozice věnovaná novodobým válečným veteránům ze zahraničních misí, je zde také expozice o zajatcích za druhé světové války na Jesenicku, ale také expozice věnovaná první světové válce, neboť v České Vsi zemřelo 113 mužů, ale i letecká expozice o leteckých událostech nad jesenickými horami, chybět nebude ani období mobilizace a československé předválečné období," řekl zakladatel muzea Roman Janas.

Exponáty tvůrce muzea získal od sběratelských nadšenců, řada věcí je zapůjčena také z muzea v Jeseníku a Javorníku. Na přechodnou dobu byl do muzea převezen z jesenického muzea motor z Messerschmittu Bf 109 G-6, který havaroval po kolizi se stejným strojem nad Vápennou 29. září 1944, informoval Janas na sociální síti.

Nechybějí také dobové uniformy vojáků, medaile, dobové dokumenty, modely letadel i pozemní techniky či informace včetně fotografií vojáků, kteří zahynuli na novodobých misích. Součástí expozice je i téměř třímetrový pískovcový pomník Rudoarmějce, který stával na náměstí Hrdinů v Jeseníku. Předobrazem sochy byl údajně kapitán Mark Fedorčenko.

Olomoucký kraj udělil ceny za kulturu. Kvůli covidu zpětně za dva roky

Olomoucký kraj udělil Ceny kultury. Ocenění se předávala za dva roky, loni se totiž slavnostní akce kvůli pandemii covidu nemohla uskutečnit. Ceny mají podobu kovového květu, vytvořila je sochařka a designérka Christine Habermann von Hoch.

Prvním impulsem k zachycení zdejší válečné historie bylo Janasovo pátrání po osudu neznámého sovětského zajatce, který zde zemřel za války. Dozvěděl se o něm před 16 lety v místní továrně. "Říkal jsem si tehdy, že v dnešní době přece není možné nedozvědět se jeho jméno. Tak jsem začal pátrat, až jsem po třech letech objevil v archivu jeho jméno; před dvěma lety jsem se dokonce spojil i s jeho rodinou. To byly začátky," doplnil Janas. Podle jesenické platformy positivJE tento amatérský historik nakonec díky své mravenčí práci v archivech, u pamětníků po celém světě i na několika ministerstvech získal informace k asi už dvěma tisícům padlých válečných zajatců na Jesenicku, které Němci věznili v tamních pracovních táborech.

Součástí zrekonstruovaných prostor muzea je i sál, který bude obec využívat pro svou potřebu. "Chceme navázat na mnohaletou práci pana Janase a v dnešní době poukázat i na nesmyslnost válek - bylo zde totiž umístěno na 6 tisíc zajatců, kteří zde pracovali v minikoncentračních táborech po lesích. Jde o mapování historie a lidských osudů, protože těch národností tam bylo opravdu mnoho - kromě ruské také Angličani, Francouzi, Novozélanďani, ale například jako zajatci i dva Maorové," řekl starosta obce Petr Mudra.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook obce Česká Ves

Štítky ČR, muzea, armáda, Česká Ves, muzeum, historie, druhá světová válka, první světová válka, okres Jeseník, muniční sklad, Jeseník, válečný zajatec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V České Vsi se otevřelo válečné muzeum, zázemí má v bývalé zbrojnici  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.