Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Olomoucká divadla chystají festival na letní scéně. Dorazí i slavní hosté

Divadelní sezona má před sebou ještě několik týdnů, olomoucké kulturní instituce již na červen připravují také představení pro letní open-air scénu v areálu Výstaviště Flora. Program pod širým nebem nabídne činoherní a hudební zážitky i inscenace s populárními hosty.

S cílem oživit kulturní a společenský život se pustily do letního projektu soubory Moravského divadla Olomouc a Divadla na Šantovce. „Letní scénou v areálu Výstaviště Flora ve Smetanových sadech chceme divákům vynahradit covidové a jiné útrapy, které nás provázely během celé divadelní sezóny. Jsme rádi, že mimo osvědčených titulů z našeho repertoáru se diváci mohou těšit na celou řadu prestižních souborů a titulů,“ říká ředitel Moravského divadla David Gerneš.

Zkoušky, příprava scén i kostýmů. Inscenaci Rok na vsi v Moravském divadle přibližuje dokument ze zákulisí

Na třetí pokus se dnes večer dočká své premiéry velkolepá inscenace Rok na vsi v Moravském divadle Olomouc. Představení, které mělo být oslavou stého výročí české divadelní scény v hanácké metropoli, se potýkalo s komplikacemi a odklady kvůli...

„Rozhodli jsme se pro tuto společnou iniciativu, abychom po náročném covidovém období zase rozhýbali společenský život. Připravili jsme pestrou programovou nabídku, vedle domácích souborů přivítáme na scéně pod širým nebem divadla z Prahy, Ostravy či Bratislavy. Divákům v Olomouckém kraji chceme nabídnout skutečně mimořádný kulturní zážitek,“ doplnil ředitel Divadla na Šantovce Petr Hlávka.

5. 6.    Děláme to ve třech (stand-up)
7. 6.    Komorní divadlo Kalich: Sex noci svatojánské
8. 6.    Moravské divadlo Olomouc: Postřižiny (+dramaturgický úvod)
12. 6.  Moravské divadlo Olomouc: Když se zhasne
13. 6.  Moravské divadlo Olomouc: Sluha dvou pánů
14. 6.  Ensemble Damian: Římská Lukrécie (+dramaturgický úvod)
15. 6.  Moravské divadlo Olomouc: Noc na Karlštejně
17. 6.  Nezmaři (koncert)
18. 6. 10:00  Divadlo MALÉhRY: Sněhová královna (+dětský den)
19. 6.  KTO teatr Krakow: Peregrinus (+dramaturgický úvod)
20. 6.  GuNaGu Bratislava: Riaditeľky zemegule
21. 6.  Agentura Harlekýn: Lov na losa
22. 6.  Divadlo Na Zábradlí: Zlatá pláž
24. 6.  Divadlo Petra Bezruče: Šikmý kostel (+dramaturgický úvod)
25. 6.  Moravské divadlo Olomouc: Jméno
26. 6.  20:00  Natálie Tichánková & 4GOOD – debutová show a křest EP
27. 6.  Moravské divadlo Olomouc: Revizor (+beseda po představení)
28. 6.  Moravské divadlo Olomouc: Revizor
29. 6.  Moravské divadlo Olomouc: Královny

(všechna představení začínají v 19.30 hodin, pokud není uvedeno jinak)
Zdroj: Moravské divadlo Olomouc

Program letního divadelního festivalu odstartuje 5. června v areálu Samba na Výstavišti Flora večer ve stylu stand-up komedie v podání skupiny Děláme to ve třech. Následovat budou další osvědčené kusy z portfolia olomouckého divadla. Populární muzikál Noc na Karlštejně zdobí repertoár už téměř deset let, komedie Sluha dvou pánů má na kontě 130 úspěšných repríz a magickou stovku představení překonala také další komedie Když se zhasne, kterou navíc v červnu uvidí diváci v upraveném obsazení.

„V roli Niny se jako speciální a milý host představí oblíbená filmová herečka Michaela Kuklová,“ upozornil šéf činohry Roman Vencl. Velkou dávku humoru slibuje i francouzská komedie Jméno a nové nastudování Gogolovy komediální klasiky Revizor v režii Jany Paulové. Diváci by si neměli nechat ujít ani adaptaci poetického příběhu Bohumila Hrabala Postřižiny. Inscenace s Vendulou Novákovou v roli upovídaného strýce Pepina zažije pod širým nebem derniéru.

Vedle umělců Moravského divadla se na Výstavišti Flora představí také hosté z pražských a ostravských divadel. Divadlo na Zábradlí přijede s inscenací Zlatá pláž, pod kterou je podepsaný tvůrce populárních seriálů MOST! a Okresní přebor Jan Prušinovský. V hlavních rolích se představí Jana Plodková, Petr Čtvrtníček nebo Jiří Vyorálek. Zvučná jména najdeme i v hereckém obsazení inscenace Komorního divadla Kalich s názvem Sex noci svatojánské. V komedii podle Woodyho Allena účinkují Václav Kopta, Barbora Munzarová či Jaromír Meduna. V situační komedii s prvky hororu Lov na losa pak hrají mimo jiné Saša Rašilov a Marek Daniel.

Dva měsíce po premiéře v Divadle Petra Bezruče pak budou mít olomoučtí diváci příležitost užít si adaptaci románu Karin Lednické Šikmý kostel na open-air scéně.

Olomouc opět ve filmu. Krobotova Velká premiéra zamíří do kin v létě

V kulisách olomouckého S klubu, hlavního vlakového nádraží, zoologické zahrady i kostela Panny Marie Sněžné se odehrává další film režiséra Miroslava Krobota. Snímek s názvem Velká premiéra čeká v červenci debut v kinosálech. Na scénáři svého...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Moravské divadlo Olomouc

Štítky Kultura, divadlo, léto, festival, Moravské divadlo Olomouc, Divadlo na Šantovce, Olomouc, představení, komedie, kulturní instituce, Divadlo Na zábradlí, Bratislava, Woody Allen, Noc na Karlštejně, Bohumil Hrabal, Petr Bezruč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká divadla chystají festival na letní scéně. Dorazí i slavní hosté  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.