Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Jak se tweetovalo v 19. století? Ukazují to Jedůvky šumperské spisovatelky Marie Knitschke

Mnohým lidem se musíme uklonit a podat jim ruku – i když bychom jim raději šlápli na nohu. To je jeden z řady břitkých aforismů šumperské německé spisovatelky Marie Knitschke. Malý výbor z díla pozapomenuté spisovatelky vydal pod titulem "Marie Knitschke: Jedůvky. Z mého šumperského života" nakladatel Radek Ocelák.

"Jedůvky jsou originální soubor aforismů – stručných a vybroušených výroků na adresu společnosti, umění i mezilidských vztahů v jednom provinčním městě na konci 19. století. Vydání těchto aforismů je doplněno o autorčiny dochované dopisy evropským umělcům, zejména norskému skladateli Edvardu Griegovi. Následují ukázky jejích básní a podrobný doslov k její osobnosti a tvorbě. To vše společně odhaluje Marii Knitschke jako výjimečnou a ambiciózní ženu doby, která ženskému uplatnění mimo sféru domácnosti ani trochu nepřála," stojí na záložce nové publikace.

Aforismy Marie Knitschke (1857 – 1940) nakladatele Radka Oceláka zaujaly okamžitě. "Svou záměrnou stručností a oproštěností od místního i časového kontextu se liší od většiny dobových textů, které při jejich historické, nacionální či symbolistické mnohomluvnosti dnes dokážeme číst už jen stěží. Stručná údernost je svým způsobem geniální přístup. Dnes by se Marie Knitschke asi nejraději vyjadřovala na Twitteru, její tweety ale pocházejí z konce 19. století. Díky jejich atraktivní formě jim odpustíme i to, že se některé z výroků mohou pohybovat na hraně banality. To je právě daň za stručnost a úskalí aforistického žánru. Jsem rád, že se Jedůvky podařilo v autorčině domovském městě vydat, navíc v doprovodu dalších textů, které o její nevšední osobnosti prozrazují víc," prozrazuje vydavatel v doslovu.

Marie Knitschke se po brzkém sňatku a pozdějším rozchodu s manželem stala spisovatelkou a učitelkou hudby na volné noze. O mladší ze tří dětí se už musela starat sama a tato životní perspektiva do jejích textů hodně proniká.

"Mohli bychom ji vlastně považovat za aktivistku ženského hnutí, možná první široko daleko. Ze Šumperka udržovala kontakt s dobovou kulturní elitou německojazyčného okruhu a sama si také zažila několik chvil literárního úspěchu, i když méně, než by si bývala přála,“ dodal vydavatel. Největším dobovým úspěchem Knitschke bylo historické kostýmní drama Alt-Schönberg (Starý Šumperk), jímž v letech 1908 až 1909 zpopularizovala téma čarodějnických procesů v Šumperku a Velkých Losinách. Nově vydané Jedůvky se zaměřují na její ranější, intimnější tvorbu.

Knížku ilustrovala pomocí klasického linorytu Martina Trchová, výtvarnice, zpěvačka a písničkářka. Publikace je v prodeji v šumperském infocentru a v několika nezávislých knihkupectvích v regionu.

Tři literární buřiči z Mírova: Josef Kocourek, Michal Mareš, Hugo Sonnenschein

Mírov na Šumpersku, kdysi městys, pak už jen hradem ozvláštněná vesnice na jedné z vnitřních periferií severozápadní Moravy, postupně ve svých zdech hostil tři pozoruhodné literáty. Tři někdejší bohémy anarchisticko-komunistické scény, z nichž...

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Radka Oceláka

Štítky Marie Knitschke, kniha, aforismy, tweet, historie, Radek Ocelák, Šumperk, Martina Trchová, Twitter, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak se tweetovalo v 19. století? Ukazují to Jedůvky šumperské spisovatelky Marie Knitschke  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.