Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Výstaviště Flora přivítá Moravské divadelní léto. Představí se i zahraniční soubory

V neděli začne na olomouckém Výstavišti Flora divadelní festival Moravské divadelní léto. Festival probíhá pod záštitou Moravského divadla a Divadla na Šantovce. Divákům nabídne desítky akcí, kromě divadelních představení také koncerty či besedy.

Festival v neděli otevře stand-upové uskupení Děláme to ve třech, složené z herců činohry Moravského divadla Romana Vencla a Jana Ťoupalíka a kouzelníka Karla Pomahače. Skupina, která vznikla v roce 2018, už absolvovala na 40 vystoupení po celé republice. „Nemůžeme se dočkat, až zase budeme stát před domácím olomouckým publikem, pro které jsme si připravili zbrusu nový program plný humoru a zábavy na hraně dobrého vkusu," uvedl Vencl.

Moravské divadlo uvede ze svého repertoáru Postřižiny či Sluhu dvou pánů. Diváci se také mohou těšit na hru Když se zhasne, ve které se v roli Niny objeví filmová herečka Michaela Kuklová. V programu je i muzikál Noc na Karlštejně, který je v repertoáru divadla téměř deset let, francouzská komedie Jméno a nové nastudování Gogolovy komediální klasiky Revizor v režii Jany Paulové.

V regionu se v létě chystá řada festivalů napříč žánry. Na své si přijdou rockeři, folkaři i milovníci divadla

Milovníci rockové hudby se v Olomouckém kraji mohou v létě těšit například na festival Rocková Horka nebo Hanácký Woodstock ve Velké Bystřici, na své si přijdou i příznivci folkové, country a trampské hudby Mohelnický FolkFest. V Olomouci se...

Kromě olomouckých umělců se na festivalu představí také hosté z pražských a ostravských divadel. Divadlo na zábradlí uvede inscenaci Zlatá pláž a Komorní divadlo Kalich komedii Sex noci svatojánské. Ostravské Divadlo Petra Bezruče představí adaptaci románu Šikmý kostel od spisovatelky Karin Lendické.

Do Olomouce zavítají také zahraniční soubory. Bratislavské divadlo GUnaGU a krakovský soubor KTO Teatr. Podle ředitele Moravského divadla Davida Gerneše přijede krakovský soubor s vizuálně atraktivní choreografií Peregrinus ve stylu pouličního divadla. "Chceme, aby tato inscenace v divácích co nejvíce rezonovala, proto boříme pomyslnou bariéru jeviště a hlediště a diváka vtáhneme přímo do centra dění," doplnil Gerneš.

Olomoucká divadla chystají festival na letní scéně. Dorazí i slavní hosté

Divadelní sezona má před sebou ještě několik týdnů, olomoucké kulturní instituce již na červen připravují také představení pro letní open-air scénu v areálu Výstaviště Flora. Program pod širým nebem nabídne činoherní a hudební zážitky i inscenace...

Připraven je program i pro příznivce klasické hudby. Olomoucký soubor Ensemble Damian uvede představení Římská Lukrécie. Dílo vzniklo na základě úpravy barokního libreta Heinricha Rademina k parodické opeře na antický námět z roku 1731. Na festivalu vystoupí také Nezmaři a 4GOOD.

Pro děti je vyhrazeno dopoledne 18. června. Přijede brněnské divadlo MALÉhRY a s Barborou Seidlovou zahraje Sněhovou královnu na motivy pohádky Hanse Christiana Andersena. Festival bude probíhat do 29. června. Více informací mohou diváci najít na webových stránkách www.moravskedivadelnileto.cz.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Moravské divadelní léto

Štítky divadlo, festival, Olomouc, výstaviště, Flora, kultura, léto, koncert, divadelní festival, divadelní představení, Michaela Kuklová, Hans Christian Andersen, Jana Paulová, Petr Bezruč, Barbora Seidlová, Noc na Karlštejně, Divadlo Na zábradlí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstaviště Flora přivítá Moravské divadelní léto. Představí se i zahraniční soubory  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.