Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Osmý ročník karnevalu Letiště opět spojí to nejlepší ze současné elektroniky a jazzu

Propojení uměleckých světů. Výlety do hlubin Vesmíru za doprovodu jazzových melodií a elektronických beatů. Vážné i nevážné performance. A především nekonečná radost z dalšího setkání. To všechno vás čeká na palubě mytické vzducholodi, která už zvolna sestupuje do nižších sfér a chystá se na přistání v intergalaktickém hubu Karnola. Těšte se na oslavu života, která v Hranicích potrvá celé 3 dny a noci, od 21. do 23. července.

Čtvrteční program festivalu Letiště zahájí DJ Swing Garden svým setem plným elektronických beatů umně namíchaných s jazzem, funky, ale i rock’n’rollem. Živým hraním na housle ho doprovodí Tomáš Havlínek, který si vzápětí vystřihne i koncert se svou domovskou kapelou Sépie z hor. Pomyslným vrcholem prvního dne pak bude představení Odvaha k beznaději umělecké platformy CO2kolektiv. Předpovědi nezvratných klimatických změn na planetě se čím dál rychleji naplňují a někdy i předstihují ty nejpesimističtější scénáře. Klimatické drama nás tak zavede do budoucnosti, kdy lidstvo existuje, ale vymírá. Na jedné pohřební hostině se setkávají vzdálení příbuzní Ema a Samuel a každý z nich má jinou odpověď na otázku, jak se s nastalou situací vyrovnat. Hudbu k představení složil Matěj Kotouček, který pak svým projektem Loops of Decay uzavře první večer. Těšte se na jedinečnou ambientní afterparty, jakou jste ještě neviděli – a vzhledem k jejímu improvizačnímu charakteru ani znovu neuvidíte.

První páteční tóny budou patřit jednomu z nejzajímavějších jmen letošního ročníku, všestranné kalifornské umělkyni Alison Wheeler. Zpěvačka, která vám svou křehkostí tu a tam připomene Reginu Spektor, vytváří za pomoci jazzu a výtvarného umění svůj jedinečný svět plný improvizace, nostalgie a lásky k impresionismu, do kterého vás přizve Pak už jen nádech a skok rovnýma nohama do setu oscilujícího mezi elektronikou, technem, či deep housem. Tomáš Dvořák aka Floex naservíruje ve svém DJ setu pestrobarevný styl plný energie a spolu se svým pomocníkem, bubnujícím robotem Josefem z kultovní hry Machinarium, vám dopřeje spoustu extatických okamžiků. V těch bude pokračovat i zábavné taneční acid soul duo FuHa, tvořené posledním žijícím zástupcem klubu mrtvých básníků Louis de Fumésem a věrozvěstem organické elektroniky a výkonnou beat machine Lang Biankem. A komu to bude pořád málo, může se spolu s DJs, kteří přeberou vládu nad nocí, protancovat až do rána.

Poslední den karnevalu nabídne hvězdnou hudební sestavu z nejrůznějších koutů světa. Sobotní večer bude patřit britskému uskupení Mama Sutra kolem bubeníka Pharoah Rusella. Ten vás spolu se svými spoluhráči přenese do raných sedmdesátých let a dýchne na vás jejich nezaměnitelnou atmosférou plnou jazzu, soulu, funku a tance. Zhoupnout se do rytmu originálních nadžánrových fúzí můžete i s pražským powerjazzovým triem TRIplay nebo přibyslavskými Beat Architects. Ani tento rok nepřijdou naše uši o oblíbený hlas festivalu, soulovou zpěvačku s americko-slovenskými kořeny, Ashley Abrman, která tentokrát dorazí s lo-fi hip hop projektem beat.cut. Noční soundtrack pak postupně vytvoří DJs Jeffology, Lank Biank, Modrozelený Svět nebo ukrajinský rodák Seth Gecko. Bude se tančit, bude se radovat až do časného rána!

Kromě čtvrtečního dne, který bude probíhat přímo v Karnole, se můžou návštěvníci i náhodní kolemjdoucí těšit také na doprovodný program v různých částech města. V páteční podvečer rozezní Masarykovo náměstí buskingový koncert kapely The Most Naked Man, o podívanou se postarají kejklíři a komedianti. V sobotu se pak program přesune do parku Čs. legií, kde nabídne kromě DJs i slam poetry, open-mic, tematické workshopy nebo vzdušnou akro show.

Čtvrteční a doprovodný program bude pro návštěvníky zdarma, příp. za dobrovolné vstupné, letenky na hlavní festivalové dny pak pořídíte v sítí SMSticket za 500 Kč.

Letiště 2022
21.–23. července 2022
Karnola
Tř. Československé armády 211
Hranice, 753 01
Vstupenky 
FB událost
FB Letiště
IG Letiště

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky letiště, festival, hudba, elektronika, jazz, Hranice, beat, slavnost, Regina Spektor, Nicolas Salvadori, Alison Wheeler, Československá armáda, koncert, hudební skupina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Osmý ročník karnevalu Letiště opět spojí to nejlepší ze současné elektroniky a jazzu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.