Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Divadlo Tramtarie se ladí na novou sezonu ve veselém duchu. Pro děti chystá sportovní pohádku

Na úspěšnou loňskou sezonu zakončenou populárními venkovními festivaly chce navázat olomoucké Divadlo Tramtarie. Alternativní olomoucká scéna plánuje čtyři premiérové inscenace a také novou pohádku. Při tvorbě představení bude Tramtarie opět spolupracovat s hostujícími režiséry.

Žánrová skladba na letošní sezonu je podle uměleckého šéfa souboru Vladislava Kracíka odlehčenější, než bývá v Tramtarii obvyklé. „Rozhodli jsme se, že na nelehkou dobu, kterou žijeme, budeme v Tramtarii reagovat humorem. Na náš repertoár tak zařadíme víc komedií, protože věříme, že smíchu a nadhledu je zkrátka třeba. Jak pro nás, tak pro naše diváky,“ uvedl Kracík.

První premiéru, autorskou pikantní komedii o manželských vztazích, má divadlo v plánu 11. října, její název ještě není znám. Režisérka Hana Marvanová už má s Divadlem Tramtarie své zkušenosti, pod její režií vzniklo v Tramtarii konverzační drama Nebezpečné známosti. Nová inscenace vypráví příběhy čtyř zcela odlišných párů. „Povídky, jejichž ústředními motivy jsou křehkost lidských vztahů a úsměvné sexuální libůstky, jsou skvělým materiálem pro zábavnou a překvapivou divadelní inscenaci,“ přiblížila Marvanová.

Kontroverzní malbu na fasádě olomouckého divadla nahradí nové abstraktní dílo od Australana

Část veřejnosti nebyla v Olomouci spokojená s výsledkem snahy italského výtvarníka, který na boční stěnu Moravského divadla namaloval antickou múzu Melpomené. Po roce se v hanácké metropoli koná další ročník Street Art Festivalu a zeď kulturní...

 

Ještě na podzim se diváci mohou těšit na adaptaci kultovní Války Roseových, pořádnou dávku černého humoru připravuje ve své režii umělecký šéf souboru Vladislav Kracík. Třetí premiéra v pořadí bude vznikat pod vedením režisérky Janky Ryšánek Schmiedtové, která má na svém kontě řadu úspěšných projektů jako Šikmý kostel v Divadle Petra Bezruče nebo Rok na vsi a Dům Bernardy Alby v Moravském divadle Olomouc. V Tramtarii se ujme režie autorského Kabaretu o tlustých ženách. „Na závěr sezony plánuje divadlo adaptaci klasické Shakespearovy tragédie Král Lear. Avšak v tramtarijním stylu mohou diváci očekávat opět především pobavení," říká mluvčí divadla Vlasta Pechová.

Tramtarie má ve svém repertoáru také řadu pohádek. V této sezoně mezi ně přibude další, opět z pera Vladislava Kracíka a ponese název O princezně fotbalistce první. „Jak název napovídá, půjde o sportovní pohádku, která by měla dětem mimo jiné připomenout, že hýbat se je zábava a sport že by měl být součástí jejich života,“ dodala Pechová.

Loňskou divadelní sezonu označují zástupci divadla za úspěšnou, do divadla sídlícího ve Slovanském domě zavítalo přes 8000 diváků. Dalších 7000 návštěvníků si nenechalo ujít letní festivaly divadla - v červnu to byl open-air festival na Korunní pevnůstce a v srpnu Olomoucké nejen shakespearovské léto na Konviktu. Divadlo v minulé sezoně uvedlo čtyři nové inscenace - Láska, sex a internety, Amélie z Hejráku, Dealeři a Tři mušketýři. Vedle těchto loňských premiér zůstávají v nabídce Divadla Tramtarie i další inscenace jako Tři sestry, Nebezpečné známosti, Hřeben Bruce Willise nebo Na Větrné hůrce.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lubomír Hradil

Štítky divadlo, kultura, Divadlo Tramtarie, premiéra, vstupenky, nová sezona, Olomouc, pohádka, festival, Hana Kordová Marvanová, představení, William Shakespeare, Bruce Willis, Tři sestry, Moravské divadlo Olomouc, Divadlo Petra Bezruče

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo Tramtarie se ladí na novou sezonu ve veselém duchu. Pro děti chystá sportovní pohádku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.